Třicet let české koruny. Centrální banka je oslaví populární výměnou bankovek

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
16. 1. 2023 16:02
Česká národní banka se chystá na oslavy vzniku české měny. Třicet let od rozdělené česko-slovenské koruny uplyne přesně 8. února. Tento den ve svých pobočkách po celé republice nabídne zájemcům možnost vyměnit si peníze za speciální oběžnou tisícikorunu s přítiskem v podobě kolku a výročního loga. Banka očekává velký zájem veřejnosti. Zároveň v rámci výročí otevře výstavu o historii české koruny.
Třicet let české koruny
Třicet let české koruny | Foto: Aktuálně.cz

Jak to bylo s korunou

V době měnové rozluky se plánovalo, že všechny bankovky budou označeny převážně nalepovacími kolky. Nakonec se však kolkování uskutečnilo jen u třech nejvyšších hodnot 100, 500 a 1000 Kčs.

"Bankovky nižších nominálních hodnot a mince zůstaly v platnosti bez jakéhokoliv označení. Bylo to z časových důvodů, protože představovaly kusově obrovské množství, které by bylo technicky a finančně náročné okolkovat, navíc hodnota tohoto oběživa představovala jen asi 3 procenta," uvádí Jaroslav Moravec z ČNB. 

Nalepovací kolky hodnot 100, 500 a 1000 připravila a vytiskla známá britská ceninová tiskárna Thomas De La Rue de Colombia S.A. ve své tiskárně poštovních a kolkových známek v kolumbijské Bogotě.

"Pouze hodnota 1000 byla na bankovky přímo natištěna, neboť se využilo skutečnosti, že Státní tiskárna cenin měla na začátku roku 1993 rozpracované větší množství archů tisícikorun, které již nemělo smysl dokončovat jako československé bankovky a současně by nebyla hospodárná jejich úřední likvidace. Kolky vytiskla na bankovky Státní tiskárna cenin v Praze," vysvětluje Moravec. 

 

Právě se děje

Další zprávy