Tohle může vymyslet jenom bankéř. Německý vicekancléř odmítá návrh na pozdější odchod do penze

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
17. 8. 2016 16:22
Německá centrální banka radí vládě, aby v budoucnu zvedala důchodový věk, jinak podle banky nebude moci udržet úroveň vyplácených důchodů na slíbené úrovni. Šéf sociálních demokratů a vicekancléř Sigmar Gabriel ale bankéřům do Frankfurtu vzkázal, že jejich nápad je bláznivý a vychází z jiné reality, než v jaké žijí běžní lidé. Dodejme, že za rok čekají Německo volby.
Německý vicekancléř Sigmar Gabriel.
Německý vicekancléř Sigmar Gabriel. | Foto: Reuters

Berlín – Německý vicekancléř se nevybíravě pustil do zástupců Bundesbank. Německá centrální banka totiž přišla s návrhem, aby vláda zvýšila budoucí věk pro odchod do důchodu na 69 let.

"Řemeslník, prodavačka, zdravotní sestra nebo pečovatelka, která se stará o staré lidi, považují ten návrh za bláznivý. Já také," řekl šéf německých sociálních demokratů a ministr průmyslu Sigmar Gabriel.

Na podobný nápad mohou podle něj přijít jen bankéři z centrální banky. "Všechno to jsou lidé s vysokými příjmy, kteří nepracují v náročných fyzických podmínkách a čekají je velmi vysoké penze," pokračoval Gabriel.

Bundesbank navrhla, aby důchodový věk mezi lety 2030 až 2060 dál rostl – až na v úvodu zmíněných 69 let. Dnes Němci mají základní důchodový věk na 65 letech a pěti měsících s tím, že se dál zvyšuje až na 67 let v roce 2031. Kdo odpracoval 45 let, může dnes do důchodu v Německu jít už v 63 letech bez srážek.

"Demografický vývoj v Německu staví průběžný důchodový systém kvůli klesající porodnosti a rostoucí průměrné délce života před značné problémy s financováním," vysvětlila centrální banka svůj návrh. Odhaduje, že zvýšení důchodového věku na 67 let nebude stačit na to, aby vládě umožnilo ponechat výši starobních důchodů na úrovni, kterou si vytyčila. Ta by zhruba od roku 2050 měla činit nejméně 43 procent průměrného příjmu.

Německo čekají příští rok parlamentní volby – tím se dá zřejmě vysvětlit ostrá Gabrielova reakce. Zastání návrh nenašel ani u mluvčího vlády Angely Merkelové. "Německá vláda stojí za odchodem do důchodu v 67 letech," uvedl Steffen Seibert.

Také v Česku důchodový věk poroste

Německá centrální banka nenavrhuje prodlužování důchodového věku poprvé. Dříve se pro něj ale vyjádřil třeba i ministr financí Wolfgang Schäuble (CDU). Shoduje se s návrhy OECD, které radí navázat důchodový věk na naději dožití při vstupu do důchodu.

Stejný návrh má příští týden projednávat i česká vláda. Ta bude vycházet z návrhu důchodové komise, aby Češi v budoucnu v důchodu strávili čtvrtinu života. Každých pět let by proto experti v Česku měli po roce 2030 nebo 2044 (na vládu jdou dva návrhy) připravovat speciální demografické analýzy, podle nichž by pak politici měli rozhodovat o případném navýšení důchodového věku.

Podle aktuálních prognóz by to znamenalo, že dnes narozené děti by chodily do důchodu zhruba v 69 letech, zatímco podle dosud platných pravidel mají jít do důchodu po 72. roce života.

 

Právě se děje

Další zprávy