Poslední naděje Nokie? Telefony Lumia 920 a 820

tl
6. 9. 2012 9:19
Nokia představila telefony s Windows Phone 8
Foto: GSMARENA.COM

Během včerejšího odpoledne proběhla v New Yorku dlouho očekávaná tisková konference, na které společnost Nokia společně s Microsoftem přestavila své nové vlajkové lodě, telefony Lumia 920 a 820. Nové telefony byly dlouho očekávané proto, že se jedná o první telefony s Windows Phone 8 od Nokie, a také především proto, že na jejich úspěchu záleží přežití této finské značky.

Nokia konečně může konkurovat iPhonu i Galaxy S3 

Ačkoliv Nokia na konferenci novinářům nové Lumie přímo do ruky nepůjčila, už jenom z jejich prezentace je jasné, že se jedná o špičkové telefony. Nový operační systém jim totiž konečně dovoluje využívat silnější hardware, jako jsou například vícejádrové procesory. Uvnitř obou dvou nových telefonů tak nalezneme dvoujádrový procesor Snapdragon S4 s frekvencí 1,5 GHz, který je podporován 1GB operační paměti. Interní paměť, která bohužel nejde rozšířit pomocí paměťových karet, má kapacitu 32GB.

4,5palcový  displej Lumie 920 s rozlišením 1280 x 768 obrazových bodů by měl podle všeho patřit k těm nejlepším na trhu. Zajímavá je především technologie ClearBlack, která by měla výrazně zvyšovat čitelnost displeje i na přímém slunci. Dotykový displej bude navíc možno ovládat i nehty nebo rukavicemi.

Zaručuje PureView kvalitu?

Fotoaparát nové vlajkové lodi Nokie si zatím bohužel nikdo vyzkoušet nemohl, nicméně už jen podle papírových parametrů vypadá velice slušně. Ten totiž bude kromě 8,1 megapixelu vybaven technologií PureView a zcela novým stabilizátorem, což by mělo zaručovat velkou kvalitu snímků a za šera.

Podobně jako Samsung Galaxy S3, i nové Lumie bude možno nabíjet bezdrátově. Model s číslem 920 bude mít vlastní nabíjecí destičku dokonce přímo v základní výbavě. Nokia tvrdí, že v bezdrátovém indukčním nabíjení vidí budoucnost, a že v blízké době budou indukční destičky montovány i do stolů a pracovních desek.

Detaily Windows Phone 8 Microsoft stále tají

Softwarem telefonů se Nokia včera příliš nechlubila, protože Microsoft stále ještě neodhalil všechny detaily nových Windows Phone 8. Z tohoto důvodu Nokia nové telefony nepůjčovala novinářům. Stejný postup zvolil minulý týden i Samsung, když na své akci Unpacked 2012 představil svůj smartphone Ativ S pouze „z dálky". Nicméně i tak je jasné, že Windows Phone 8 jistě napravil chyby svého předchůdce a bude kvalitním systémem.

Další věcí, kterou Nokia včera neodhalila, je cena a dostupnost telefonů. To poměrně zvyšuje nejistotu investorů z úspěchu nových Lumií a cena akcií Nokie proto včera po konferenci spadla o 12 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy