Nokia 808 má nejlepší foťák. To je ale asi tak všechno

tl
20. 8. 2012 9:31
Nokia 808 je skvělý fotoaparát. Jako smartphone je ale už o dost slabší
Nokia 808 PureView
Nokia 808 PureView | Foto: Nokia

Když Nokia před několika měsíci oznamovala budoucí příchod nového telefonu Nokia 808, vzbudilo to poměrně velkou pozornost. Telefon je totiž vybaven fotoaparátem s obrovským rozlišením 41 megapixelů, což z něj dělá aspiranta na nejlepší fotomobil.  Čímž také je.

Nokia 808 totiž dělá skutečně výborné fotky, i když jejich kvalita není zas o tolik vyšší, než například u iPhonu 4S. Hlavní výhodou jejího foťáku je především možnost využití digitálního zoomu, aniž by to nějak uškodilo kvalitě fotografií. Kromě vysokého rozlišení je foťák telefonu vybaven technologií PureView, díky které s ním dá slušně fotit i za horších světelných podmínek.

S fotoaparátem ale kladné vlastnosti tohoto mobilu víceméně končí. Telefon má poněkud větší tělo a zvláštní design, což způsobeno velikostí čipu foťáku. Slabý je potom také displej telefonu, který má rozlišení 640x360 bodů, což není mnoho.

Mnohým také může velmi vadit fakt, že uvnitř telefonu se nachází operační systém Symbian Belle. Ten zde Nokia znovu využila, ačkoliv na začátku roku slibovala, že bude už spolupracovat jen s Microsoftem a jeho Windows Phone. Symbian v Nokii 808 je pomalý a nepříliš uživatelsky přátelský, což spočívá především ve složitém využívání e-mailů a obtížném surfování na internetu.

V Čechách se Nokia 808 prodává za ceny okolo 14 990 korun.  

Není to smartphone

Nokia vytvořila nejlepší fotomobil, jaký kdy existoval a dala ho dohromady s nejvíce zastaralým a frustrujícím operačním systémem, jaký můžete najít. Budete žasnout úplně stejně jak nad kvalitou fotek, která Nokia 808 pořizuje, tak nad drzostí Nokie dodávat takový telefon se systémem, který měl už dávno být na odpočinku.

Osobně tento telefon nepovažuji za smartphone, protože smartphony vám mají umožňovat zobrazování vašich e-mailů a prohlížet internetu kdekoliv a kdykoliv. Nokia 808 to první dělá uboze a to druhé příšerně."   Vlad Savov - The Verge

Nokia konečně udělala něco, co ostatní neumí

„Jsme velmi nadšeni z toho, co Nokia dokázala u tohoto telefonu udělat s foťákem a díky tomuto jejímu úspěchu jsme mnohem optimističtější, co se týče jejích příštích vlajkových telefonů. Protože v dnešním přesyceném trhu s telefony se už dlouho nikomu nepodařilo překonat ostatní něčím pořádným, s čím by soupeři nepřišli o měsíc později, jako tomu bylo například u vícejádrových procesorů a HD displejů, které byly největšími harwarovými inovacemi posledních let.

 Na druhou stranu, za cenu jakou si Nokia za 808 žádá, si můžete dnes pořídit mnohem lepší telefony, jako je Samsung Galaxy S3, HTC One X, iPhone 4S nebo LG Optimus 4X, které mají o dost lepší hardware, příjemnější software a pořizují poměrně solidní fotky, které nejsou zas o tolik horší než u Nokie 808."  phonearena.com

 

Právě se děje

Další zprávy