Populární syrskou blogerku vymyslel student z USA

Jan Kovalík
13. 6. 2011 15:55
Postava syrské lesbické blogerky Aminy, která během uplynulých týdnů zaujala světová média, byla výmyslem amerického studenta
Foto: Amina Abdalla

Pětatřicetiletou lesbickou blogerku Aminu Abdallah Aral al Omari, která od března reportovala světu, "jaké je to být lesbičkou v Damašku", a o které informovala většina světových médií, si vymyslel americký student. Ke lhaní se přiznal a na stejném blogu se čtenářům omluvil, informuje britský Guradian.

Aktivista Tom MacMaster (40) , který v současnosti studuje ve Skotsku a zabývá se problematikou Blízkého Východu na "svém" blogu uvedl: "Nikdy jsem nepředpokládal takovou pozornost. Ale ačkoliv byl hlas vypravěče falešný, informace a události, o kterých jsem informoval jsou pravdivé."

Amina unesena

V jednom z posledních příspěvků MacMaster, který se v omluvě čtenářům označil jako jediný autor blogu, stylizuje do role Amininy příbuzné, která popisuje její únos v uličích Damašku. Podle této výpovědi měla být Amina unesena trojicí ozbrojených mužů.

Američanovo přiznání vyvolalo ostré reakce v řadách syrských blogerů a gay aktivistů, kteří jeho omluvy odmítají: Styďte se! Vaše omluvy nepřijímáme. Sama jsem u místních autorit vyšetřovala zatčení Aminy. Během toho jsem se vystavila smrtelnému nebezpečí kvůli pátrání po smyšlené osobě," vzkázala MacMasterovi Sami Hamwi (pseudonym), editorka serveru GayMiddleEast.com.

Oslovila celý svět

Ve svých příspěvcích popisovala Amina čtenářům osobní pocity, reálie Damašku, pouliční protesty i obavy o svého otce. O jejích příbězích se mohli dočíst čtenáři BBC, New York Times nebo Guardianu. Nikdo z novinářů ale Aminu nepotkal osobně.

Jedna z novinářek Guardianu, která pro list reportuje události ze Sýrie, dělala z Aminou emailový rozhovor a měla s ní i dojednanou schůzku. Tu ale Amina na poslední chvíli zrušila, s odkazem na ozbrojence kolem svého domu.

IP adresa z USA

Počet otazníků ohledně Amininy identity se v řadách blogerů, aktivistů a novinářů postupně zvětšoval. Nakonec se podařilo vystopovat IP adresu, ze které údajná Amina přispívala na lesbický blog LezGetReal.com a na (dnes již zrušenou) diskusní skupinu na portálu Yahoo.

Internetové stopy vedly do domu v americkém Stone Mountain, Georgia, který vlastní MacMaster. Ten je v současné době na dovolené v Turecku se svojí ženou. "Jsme na dovolené v Turecku. Opravdu si to tu chceme užít a nechceme se zabývat tím šílenstvím kolem," píše se v emailu, který list Guardian obdržel od manželky "údajné" Aminy.

 

Právě se děje

Další zprávy