Nokia v únoru přijde s prvním tabletem

tl
2. 1. 2013 10:26
Nokia a HTC vydají své první tablety s Windows RT
Foto: ČTK

I když Nokia již v minulosti na vývoji několika tabletů pracovala, nikdy se jí nepodařilo svůj projekt dokončit. Podle posledních zpráv to ale finský výrobce s tablety zkouší znovu a plánuje svůj první tablet představit už letos v únoru.

Chystané zařízení by podle všeho mělo spadat do kategorie desetipalcových tabletů. První tablet od Nokie poběží na operačním systému Windows RT, který se nachází už například v tabletu Surface nebo některých tabletech od Samsungu či Lenova. O výkon tabletu od Nokie by se měl starat čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon S4, dále by měl tablet disponovat USB a HDMI konektorem.

K tabletu navíc vznikne speciální obal, který bude fungovat i jako klávesnice. Ten bude obsahovat také přídavnou baterii, která výrazně zlepší výdrž tabletu.

Novinku by měla Nokia představit na únorovém veletrhu MWC, který proběhne v Barceloně.

HTC vyrobí rovnou dva tablety

Rodina tabletů s Windows RT se ale nerozroste pouze o nový tablet od Nokie. Po úspěšné spolupráci mezi HTC a Microsoftem při tvorbě telefonů 8X a 8S se tchajwanský výrobce rozhodl, že se do výroby vlastního tabletu s Windows RT pustí také.

Dočkat bychom se měli rovnou dvou nových tabletů. Ten první by měl mít displej se sedmipalcovou úhlopříčkou a cenou srovnatelnou s Nexem 7 nebo tabletem Kindle Fire od Amazonu.

Druhý tablet by měl být o pět palců větší a sloužil by tedy zřejmě především jako náhrada klasických notebooků. Oba dva talbety společnosti HTC by se na trhu měly objevit až ve třetím čtvrtletí roku 2013.

 

Právě se děje

Další zprávy