Tablety s Windows RT se zřejmě bez klávesnice neobejdou

tl
25. 9. 2012 9:14
K ovládání kancelářských programů na tabletech dotyk nestačí
Lenovo ThinkPad Tablet 2
Lenovo ThinkPad Tablet 2 | Foto: tabletnet.cz

Tablety s novými Windows se již brzy dostanou do prodeje a redaktoři ze serveru The Verge už měli možnost si jeden takový vyzkoušet. Jejich zájem ale nevyvolal ani tak samotný tablet Samsung Ativ, jako spíše operační systém Windows RT, který je v něm nainstalován.

Ten je v podstatě skoro stejný, jako Windows 8, jen je upraven pro potřeby tabletu. Během testování ale zaměstnanci The Verge zjistili, že Windows RT se klasickým desktopovým Windows podobá možná více než by měl.

Jen dotykem jdou Office ovládat těžko

Očekávalo se totiž, že programy z kancelářského balíku Office budou řádně upraveny pro dotykové displeje. Během testování ale vyšlo najevo, že jenom s dotyky půjdou programy jako Excel ovládat těžko. Pro pracovní účely tak bude zřejmě nutné k tabletu připojovat klávesnici i myš.

Naopak pozitivní je, že ve Windows RT nakonec nalezneme i programy jako je Poznámkový blok nebo Průzkumník. Z klasických Windows je i zachován systém ovládacích panelů. Tyto prvky původně v tabletových Windows RT vůbec být neměly.

Windows RT budou instalovány do tabletů s procesory ARM. Od klasických Windows 8 se liší především tím, že budou spouštět pouze aplikace, které pro ně byly přímo stvořené. Naopak na tabletech s Windows 8 by měla běžet většina aplikací vytvořených i pro starší verze systému Windows.

 

Právě se děje

Další zprávy