Kde mají nejsvobodnější internet? Nový žebříček států

Tereza Holanová Tereza Holanová
26. 9. 2012 11:40
Nejhůře jsou na tom Čína a Írán, z evropských zemí Bělorusko
Internet, ilustrační snímek
Internet, ilustrační snímek | Foto: Reuters

Washington - Největší svobodou internetu se může chlubit Estonsko, na druhém místě skončily USA. Následují Německo a Austrálie.

Vyplývá to ze studie Freedom on the Net 2012, kterou tento týden zveřejnila americká nevládní organizace Freedom House. Českou republiku do svého šetření nezahrnula.

Meziročně se míra svobody internetu zvyšovala především v západním světě, podstatné zlepšení zaznamenaly ale také Tunisko a Barma.

Online jsou volby i zdravotní záznamy

Na první místo se Estonci dostali hned z několika důvodů. Zástupci Freedom House například připomínají široce rozšířenou veřejnou WiFi. Země je rovněž napřed ve využívání internetu.

Estonští občané mohou volit online (při posledních volbách tuto příležitost využilo 25 procent populace), stejně tak mají v síti přístup ke svým zdravotním záznamům. A v neposlední řadě. Založit firmu přes internet trvá v zemi pouhých osmnáct minut.

Spojené státy americké sice skončily na druhém místě, nicméně autoři žebříčku kritizovali omezenější přístup k rychlému internetu než mají například Japonsko, Jižní Korea, Norsko nebo Švédsko. Dokonce i průměrná rychlost v Hong Kongu je oproti USA dvojnásobná.

Nesvobodné Bělorusko

Nejnižší svoboda internetu panuje v Íránu, Číně a na Kubě. Celkem hodnocení "nesvobodná" obdrželo jedenáct zemí, například Bělorusko, Saúdská Arábie, Uzbekistán nebo Thajsko.

Kromě Běloruska se žádná evropská země do kategorie nesvobodných nedostala, jako částečně nesvobodné ohodnotil Freedom House například Rusko.

Čtěte také: Írán se odstřihává od internetu, zbývají poslední dny

Dvacet sledovaných trhů si ve srovnání s lednem 2011 pohoršilo, největší propad se týkal Bahrajnu, Pákistánu a Etiopie.
V devatenácti státech byly přijaty nové zákony či nařízení, která online vyjadřování omezují, nerespektují soukromí uživatelů nebo trestají jedince, jejichž projev je označen za nežádoucí.

Ve 26 zemích ze 47 - včetně několika demokratických států - byl alespoň jeden bloger za to, co napsal, uvězněn. V devatenácti případech byl internetový přispěvatel za svůj obsah napaden, mučen, případně zmizel. V pěti zemích skončila svoboda vyjadřování smrtí autora.

K nejčastějším způsobům narušování této svobody patří útoky na blogery, aktivní manipulace s obsahem nebo zákony a nařízení, které omezují publikování online.

Analýza také ukázala, že se prostředky, pomocí nichž vlády volnost na internetu omezují, v uplynulých dvou letech změnily. Podle autorů se politici stále více snaží o to, aby jejich zásahy nebyly viditelné a nevyvolávaly tak doma i v cizině příliš protestů.

 

Právě se děje

Další zprávy