Google nabízí peníze za to, že vás bude sledovat

David Slížek
9. 2. 2012 10:45
Google spustil průzkum, ve kterém nabízí uživatelům poukázky a peníze za to, že ho nechají sledovat, co na webu dělají.

Pokud si myslíte, že Google už má o uživatelích tolik informací, že žádné další nepotřebuje, pletete se.

Začátkem letošního roku začal v tichosti hledat dobrovolníky pro projekt Screenwise, který má firmě přinést další informace o tom, jak se lidé na internetu chovají. Informace o projektu teď zveřejnil blog Searchengineland.com.

Uživatelé, kteří se do projektu zapojí, si nainstalují rozšíření prohlížeče Chrome, které pak bude sledovat, co na webu dělají, a tyto informace odesílat Googlu.

Pro hrst dolarů

A firma nabízí, že jim za to bude platit. Sice ne přímo penězi, ale poukázkami do obchodu Amazon.com. Hned po zapojení do projektu člověk dostane kupón na 5 dolarů, další poukázky mají následovat po třech měsících až do celkové částky 25 dolarů.

Jak zjistil server Arstechnica, Google má i sofistikovanější variantu Screenwise. V té si uživatel doma zapojí speciální router od Google, který pak monitoruje veškerý přístup na web. Odměna je v tomto případě vyšší - 100 dolarů za zapojení do projektu a poté 20 dolarů měsíčně. Google tuto variantu nabídl jen úzké skupině uživatelů, kteří se podobných průzkumů už účastnili.

O projekt je zřejmě mezi uživateli zájem. Na webu s podrobnostmi o Screenwise se už do projektu není možné přihlásit. Google vysvětluje: "Děkujeme za váš zájem, který nás zcela zahltil. Pokud chcete další informace, vraťte se sem později."

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy