FBI chce sledovat sociální sítě speciální aplikací

LP Fish
28. 1. 2012 21:40
FBI považuje sociální sítě za primární zdroj informací a hodlá se více zaměřit na jejich sledování. S tímto přístupem nesouhlasí aktivisté, kteří mají strach z velkého počtu "vedlejších" obětí.

FBI si opět žádá pomoci vývojářů. Podle BBC 19. ledna její Oddělení strategických informací a operací (SOIC) zveřejnilo na svém webu poptávku po aplikaci, která by analyzovala potenciální nebezpečí na sociálních sítích.

Tento způsob získávání informací však budí i velkou kritiku.

Informace sbírat můžeme, říká FBI

V dokumentu se mimo jiné říká: "Sociální média se stala hlavním zdrojem zpravodajských informací, protože se staly vůdčím médiem prvních reakcí na klíčové události a prvních upozornění na možný vývoj situace."

Aplikace by podle požadavků měla dokázat shromažďovat "open source" informace, automaticky vyhledávat a sbírat data ze sociálních sítí včetně Facebooku a Twitteru, umožnit uživatelům tvorbu klíčových slov pro vyhledávání a zobrazovat různé úrovně hrozeb jako upozornění na mapách, využívat známé informace o globálním teroru a překlad tweetů z cizých jazyků do angličtiny.

Aktivisté zabývající se ochranou osobních údajů však mají obavy o důsledky této činnosti. FBI na ně však odpověděla už tři týdny před zveřejněním poptávky po aplikaci, zveřejněním dokumentu, který se týká ochrany osobních údajů při monitoringu sociálních sítích.

V něm se mimo jiné praví: "Informace zveřejněné na weových stránkách sociálních médií jsou veřejně přístupné a dobrovolně vytvořené. Možnost neposkytnout tuto informaci existovala tedy předtím, než uživatel tuto informaci publikoval."

Poškodíte řadu nevinných lidí, říkají aktivisté

S tím podle BBC nesouhlasí šéf britské organizace Privacy International Gus Hosejn: "Sociální sítě jsou o spojování lidí s jinými lidmi. Je-li jedna osoba předmětem policejní kontroly, pak zátah na ni bude mít dopad na desítky či dokonce stovky nevinných uživatelů, kteří se díky němu dostali také pod dohled."

Podle Hosejna je třeba vyvrátit mýtus, že tajné služby informace tohoto typu skutečně potřebují ke své činnosti. "Nemusí být nutně pravda, že čím víc informací budou strážci zákona mít, tím budeme bezpečnější.", řekl Hosejn.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy