Diaspora hledá nové členy, jeden z tvůrců však zemřel

Adam Fiala
16. 11. 2011 5:38
Víc než rok funguje na internetu jako alternativa k Facebooku, Diaspora se ale nyní musí vyrovnat se ztrátou autora
Podoba hlavní stránky sítě Diaspora po úmrtí zakladatele
Podoba hlavní stránky sítě Diaspora po úmrtí zakladatele | Foto: MotleyNews, Diaspora

Konec týdne přinesl smutnou zprávu o úmrtí jednoho ze zakladatelů sociální sítě zvané Diaspora. Její předností oproti Facebooku je větší kontrola uživatelů nad obsahem, který na internetu publikují. Ilya Zhitomirskiy založil Diasporu spolu se třemi kolegy. Když v sobotu zemřel, bylo mu pouhých dvaadvacet let. O příčinách smrti se zatím spekuluje, oficiální zpráva koronera se dostane na veřejnost za několik týdnů. Mluví se však i o možnosti sebevraždy.

Diaspora stále ve fázi alfa

Pouhý den po zprávě o úmrtí jednoho ze zakladatelů alternativní sociální sítě se Diaspora pustila do dalšího kola nabírání nových příznivců a členů. O truchlení svědčí úvodní stránka s odkvetlou pampeliškou, ovšem jinak se projekt posouvá dál. Alfa verze softwaru Diaspora zatím není tolik rozšířená, příznivců by to chtělo víc. Přitom hned při startu projektu Diasporu ohrozilo několik bezpečnostních chyb. Popularizace však vstupuje do další fáze. Její součástí je i redesign stávajícího vzhledu.

Speciální aplikace na oblíbené obrázky

Během roku svého působení zavedla Diaspora používání hashtagů podobně jako u Twitteru, takže uživatel si snadno vyhledá zajímavé příspěvky k jednomu tématu. Dál umožňuje zasílání cílených zpráv, statusů, „lajkování" a také zpřístupnila podporu pro svou první aplikaci Cubbi.es. Díky ní mohou přes svůj webový prohlížeč ihned upozornit na zajímavou fotku pouhým stisknutím klávesy Shift a poklepáním na obrázek. Už jen zbývá, aby se organickým vývojem posunula dál z fáze alfa.


 

Právě se děje

Další zprávy