Sociální sítě testují soukromí svých uživatelů

LP Fish
23. 8. 2011 12:33
Facebook obviňují z nabourání soukromí a cenzury, Google z protekční spolupráce s americkou vládou
Foto: Reuters

Jen utichla jedna aféra, už je tu další. Zdá se, že na Facebook se teď sypou stížnosti na porušování soukromí i omezování vyjadřování svobodného názoru. Obavy o to jak je nakládáno s osobními daty uživatelů však vzbuzuje i Google Plus.

Spolu s tlakem na zmenšení či úplné zrušení anonymity na internetu sílí i tlak novinářů na sociální sítě - soukromé organizace operujícími citlivými informacemi z našeho soukromí.

Facebook neobchoduje s telefonními čísly

Už před několika týdny zachvátila internet panika, že Facebook schraňuje a uveřejňuje telefonní čísla, přístupná všem uživatelům. Stalo se tak díky aplikaci Facebook Messenger, fungující zatím převážně v USA, která automaticky do telefonního seznamu zařadila kontakty přístupné přátelům na Facebooku.

I když tato aférka vypovídala spíš o tom, že uživatelé Facebooku nevědí příliš o fungování sociální sítě, rozvířila širší diskusi o datech shromažďovaných soukromými společnostmi a jejich možného zneužití k obchodním i jiným účelům.

Minulý týden také Úřad na ochranu osobních údajů německé spolkové země Šlesvicko-Holštýnsko zakázal  firmám  na internetových stránkách používat facebookové tlačítko Líbí se. Podle něj tak firma může získávat přehled o pohybu svého uživatele po internetu  a informace využívat při svém marketingu.

Facebook necenzuruje

Včera však podle serveru DigitalTrends oznámila nejmenovaná skupina enviromentalistických aktivistů, že o víkendu nebyli schopni rozeslat informace k jedné z jejich akcí, což považují za blokování obsahu.

Facebook okamžitě odpověděl, že zpráva nebyla blokována „manuálně", ale že ji zachytil anti-spamový algoritmus. Jinými slovy, že konkrétní obsah nebyl důvodem, že zpráva se přes Facebook neodeslala.

"Facebook neměl nikdy nic společného s rušením účtů nebo odstranění obsahu z toho důvodu, že by lidé diskutovali o kontroverzních tématech. Naopak chceme aby se Facebook stal místem, kde má člověk právo vyjádřit svůj názor, i když s ním ostatní nesouhlasí," reagoval pro Associated Press mluvčí Facebooku, Andrew Notes.

DigitalTrends se však přesto podivuje, jak by asi musel být napsaný anti-spamový algoritmus, který by zachytil nepravidelně rozesílané zprávy aktivistů.

Google spolupracuje s americkou vládou

Kontroverzi vzbudilo také otevření internetového portálu americké vlády, na které se budou moci občané vyjadřovat k nápadům, které chtějí vládní informatici realizovat na poli veřejných aplikací. Americká vláda již vytvořila přes 50 off-line i on-line aplikací umožňujících například zjistit stažené výrobky, volná pracovní místa či některé spoje.

Pro hlasování je však nutné mít Google ID. Podle DigitalTrends vzbuzuje tento fakt v první řadě dojem, že jde o dárek americké vlády Googlu ve formě nových uživatelů. Zároveň svádí tento postup k přemýšlení o otázce, do jaké míry jsou vládní a soukromá data smíchaná a kdo je kontroluje.

Eric Schmidt, bývalý šéf Googlu, je poradcem pro vědu a techniku prezidenta USA Baracka Obamy.

 

Právě se děje

Další zprávy