Chystá se jednotné rozlišení nebezpečných webů

Adam Fiala
21. 11. 2011 5:53
Světové koncorsium W3C chystá vylepšení pro internetovou síť, aby odhalilo škodlivé stránky
Foto: VISA

Internet je nebezpečné místo. Podobně jako města mají své nebezpečné čtvrti. Během příštího roku by mohly v platnost vstoupit nové protokoly, které by při návštěvě World Wide Web (celosvětové internetové sítě) uchránili soukromí uživatele. Koncorsium W3C vyvíjí kontrolní mechanismy, které by ochránili osobní data a zjednodušili odhalení potenciálních hrozeb. V dnešní době nabízejí internetové prohlížeče rozmanité způsoby ochrany soukromí, v tom však dr. Schunter, předseda W3C, vidí jeden z problémů. Je potřeba, aby výsledek jejich práce přinesl jednotný způsob ochrany uživatele. „V současné době webové stránky musí pracovat s odlišnými protokoly. Neexistuje standardizovaný způsob respektování ochrany."

Tři klíčové požadavky

Při tvorbě softwaru si stanovili několik klíčových bodů, které by surfování po internetu mělo ovlivnit. Mezi hlavní aspekty patří možnost prostřednictvím nastavení internetového prohlížeče omezit sledování a ukládání informací ze strany navštívených stránek. Dále by internetové stránky měly brát na vědomí žádost uživatele o soukromí a konečně také určit nejlepší metody pro samotné weby, aby mohly pružně reagovat na různé stupně žádostí o soukromí.

Podpora od velkých hráčů

Hotový software by se mohl ve fungování celosvětové internetové sítě projevit v polovině roku 2012. Následovalo by pak období adaptace internetových serverů. S koncorsiem W3C spolupracují na nové metodě společnosti jako Microsoft, Google, Facebook nebo Adobe.

 

Právě se děje

Další zprávy