FamilyHQ je síť pro odpůrce Facebooku, vše je soukromé

LP Fish
10. 10. 2011 15:15
FamilyHQ je sociální síť určená pro malé skupiny typu rodina či klub. Vznikla na platformě Windows Azure určené pro cloudové služby. Naznačuje trend "neveřejných" sociálních sítí dbajících na dodržování soukromí?
Foto: Aktuálně.cz

Lidé už na internetu neočekávají a nevyžadují soukromí, prohlásil v lednu zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg. Tvůrci nové australské sociální sítě FamilyHQ ale tvrdí: není to pravda, lidí, kteří si chtějí i na internetu chránit své soukromí, jsou miliony.

FamilyHQ je síť, která narozdíl od otevřeného Facebooku zaručuje, že profily uživatelů nikdo nikde veřejně nenajde, pokud nemá pozvánku. Činnost uživatelů na této sociální síti také nezanechává stopy nikde mimo službu samotnou. FamilyHQ si - opět narozdíl od Facebooku - ani nenárokuje práva na obsah, který do ní lidé uloží.

Projekt manželů Jase a Brooke Farmerových odstartoval po čtyřtýdenním betaprovozu, v jehož průběhu se do sítě zpojilo necelých 5 tisíc lidí. Cílem provozovatelů je přilákat do koce roku 2012 aspoň půl milionu uživatelů.

Vzájemně skryté skupiny

Síť by měla být soukromou komunikační alternativou pro různé kluby či školní skupiny a jiné uživatele, kterým záleží na ochraně soukromí. "Je to jediné místo v Austrálii, kde je možné vytvářet neomezený počet skupin, které jsou si navzájem skryty, a nabízí řešení po složitý způsob, jakým v životě komunikujeme s lidmi," komentoval zprovoznění stránky Farmer.

Novou síť pozorně sleduje softwarový gigant Microsoft, který jej zařadil mezi své partnerské projekty. Běží totiž na jeho platformě Windows Azure, kterou společnost vyvinula jako prostředí pro cloudové služby. "Microsoft nás bere jako ukázku toho, co je s Windows Azure možné," vysvětluje Farmer.

Farmer začal na síti FamilyHQ pracovat už v roce 2007, kdy zjistil, že řadě lidí nevyhovuje přílišná otevřenost nastupující vlny sociálních sítí.

A myšlenka uzařených sociálních sítí je zřejmě zajímavá i pro investory. Podle magazínu The Register Famerovi už teď jednají o prodeji deseti procent své firmy za jeden milion australských dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy