Fotka na Facebooku umožňuje rychlou identifikaci

LP Fish
5. 8. 2011 9:00
Pomocí profilové fotky na Facebooku a programu na rozpoznávání obličejů lze za pár vteřin identifikovat člověka.
Foto: Repro Aktuálně.cz

Německé úřady tento týden požádaly Facebook, aby vypnul funkci rozpoznávání obličejů a do dvou týdnů zareagoval na jimi vznesené připomínky. První evropská vláda se tak pustila do sporu o kontroverzní novinky, která vzbudila vlnu nevole už při svém spuštění.

Stalo se tak na základě dopisu německého právníka a Státního komisaře na ochranu osobních údajů Johanese Caspara. Ten už má za sebou kampaň proti projektu Google Street Views, která vedla k rozsáhlým ústupkům ze strany jedné z nejmocnějších IT korporací dneška.

Podle Caspara neodporuje evropským zákonům pouze automatické tagování obličejů, ale už tato funkce sama o sobě. Podle něj má o používání této funkce rozhodnout Evropská komise. Zároveň Facebook vyzval, aby odstranil nashromážděná data. Facebook obvinění odmítá. Podobný program na označování fotek hodlá používat na své sociální síti Google.

Pozor na sociální sítě

Další  varování před možným zneužitím stále se vyvíjející metody na rozpoznávání obličejů přišlo z letošní konference bezpečnostních expertů Black Hat v Las Vegas. Tým z univerzity Carnegie Mellon vytvořil offline databázi 25 000 fotek z facebookových profilů studentů. Poté nechal dobrovolníky projít okolo levné webové kamery za 30 dolarů a sebraná data zpracoval pomocí počítačového programu.

Výsledkem bylo, že k 31% zkoumaných objektů bylo přiřazen jejich profilová fotka z Facebooku a tím i jejich jméno. Oba tyto údaje na totiž nespadají do sféra soukromí, nastavitelné uživatelem. Rozpoznání trvalo méně než tři vteřiny. Podle serveru Cnet tým vytvořil i aplikaci pro iPhone, která tuto "službu" může vykonat přímo na ulici.

Na seznamkách nejste anonymní

Podobným způsobem tým z Carnegie Mellon testoval také údaje z internetových seznamek, kde uživatelé používají svou fotografii, ale místo jména mají přezdívku. Podařilo se jim za pomoci profilu na Facebooku odhalit jednu osobu z deseti zkoumaných jedinců. Podobným způsobem lze pochopitelně použít i fotografie z jiných sociálních sítí, jako je LinkedIn, Twitter nebo Google+ .

Cnet.com upozornil, že software na rozpoznávání obličeje má ještě řadu chyb a nedokáže si dobře poradit například s fotografiemi z profilu. Varoval však, že pokud je schopen dosáhnout univerzitní tým takových výsledků jen s databází fotek stažených z Facebooku, tajné služby mohou na základě fotografií z pasu identifikovat na ulici prakticky kohokoli a zároveň se podívat i na jeho "poslední tweet".

Pokud jsou v libovolném profilu na sociální síti volně přístupné i údaje o datu a místu narození, lze z nich odvodit i číslo sociálního pojištění, které je v USA považováno za národní identifikační symbol. I když z testovaných studentů bylo 60% ze zahraničí a tento symbol nepoužívali, výzkumníci jim byli schopni říct na základě srovnání s profily na Facebooku jaké mají zájmy a jaké jsou jejich oblíbené filmy.

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy