Apple sleduje uživatele iPhonů. Jak špiona vypnout?

tl
20. 10. 2012 8:55
Systém iOS 6 dává Applu možnost sledovat uživatele
Foto: Aktuálně.cz

Data o svých uživatelích, která jsou následně použita pro tvorbu cílené reklamy, nesbírá jenom Facebook nebo Google, ale také Apple. Pokud jste si do svého iPhonu či iPadu stáhli nejnovější verzi operačního systému iOS, Apple pomocí lokalizační technologie IFA mapuje místa, která často navštěvujete. Informace potom posílá dále svým partnerům, kteří podle nich vytvářejí reklamu, která by vás měla co nejvíce zaujmout.

Kromě sledování polohy ukládá IFA také údaje o navštěvovaných stránkách nebo používaných aplikací. Apple a jeho partneři si tak mohou poměrně snadno a přesně zjistit, co zajímá konkrétního uživatele iPadu nebo iPhonu.

Jak sledování vypnout?

Pokud vás tato forma sledování obtěžuje, v nastavení svého zařízení můžete technologii IFA celkem snadno vypnout, a to v Nastavení > Obecné > Informace > Reklamy > Omezit sledování.

Apple svým uživatelům dovolil zamezit vlastnímu sledování nejspíše především proto, že v minulosti už několikrát čelil žalobám uživatelů kvůli porušování jejich soukromí. Nicméně si evidentně nepřeje, aby si sledování vypínal každý, a proto možnost jeho vypnutí umístil v menu tak, aby na ní uživatelé jen tak nenarazili.


 

 

Právě se děje

Další zprávy