Apple chce použít patent pro nové SIM karty v Evropě

Adam Fiala
29. 3. 2012 9:37
Apple nabízí svůj patent bezplatně, chce ale standard svých nano-SIM karet pro všechny
Ilustrační obrázek
Ilustrační obrázek | Foto: Aktuálně.cz

Vloni oslavila SIM karta dvacet let své existence. Tato kartička v sobě nese unikátní telefonní číslo a identifikuje uživatele mobilního telefonu v síti. Už nějakou dobu se díky zmenšujícím smartphonům hovoří o micro-SIM kartách. V telekomunikačním světě se však rozhořel jiný souboj, v jehož centru se ocitá ještě o kus menší technologie nano-SIM. Kromě tradičních vlastností dokáže pojmout ještě dodatečný obsah. Apple má zájem o to, aby byl jeho patent standardizován pro všechny telefony, nejen iPhone.

Hlavním odpůrcem Applu je Nokie

Důležité je, jak se k tomu teď postaví Evropský úřad pro telekomunikační normy. Ten může rozhodnout o tom, která technologie zvítězí a stane se do budoucna standardem v chytrých telefonech. Applu stojí v cestě celá řada dalších hráčů na poli telekomunikačních služeb. Proti standardizaci se staví Motorola, Nokia i Research In Motion. Každý z těchto výrobců by byl raději, aby se použila jejich technologie, ale hlavně ne ta od Applu. Vadí jim několik technických řešení, včetně unifikovaného slotu, který by musel být na všech telefonech.

Patent bezplatně pro všechny

Aby si Apple zajistil větší podporu v evropském úřadu, zaregistroval zde šest svých dceřiných poboček. To zvýší počet hlasů při konečném rozhodování o výsledku. Navíc Apple zaslal dopis, ve kterém slibuje, že svou technologii poskytne všem výrobcům bez jakýchkoli poplatků. Ve většině případů se za využití cizích patentů platí, ale Apple se pokouší zvrátit sympatie na svou stranu. Jestli se mu povede tento týden uspět, zaváže si ostatní výrobce smartphonů tak jako si zavázal své zákazníky, kteří byli kvůli použití micro-SIM karty limitování v odchodu k jinému výrobci.

 

Právě se děje

Další zprávy