Zisk největší banky klesl o pětinu

ČTK
15. 2. 2006 10:19
Tokio - Největší bance na světě Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG) klesl ve třetím čtvrtletí fiskálního roku zisk o 20,6 procenta na 318,2 miliardy jenů (65 miliard Kč).

Banka vznikla 1. října 2005 spojením Mitsubishi Tokyo Financial Group a UFJ Holdings, a výsledky za třetí čtvrtletí jsou tak prvními údaji sloučené banky. Ve výhledu na celý rok je banka optimistická a v dnešním prohlášení zvýšila odhad zisku za celý fiskální rok do konce března.

V období říjen až prosinec 2004 obě banky vykázaly dohromady čistý zisk 401 miliard jenů. Výsledky podpořila hlavně banka UFJ, které se podařilo očistit od špatných úvěrů, a její zisk tak byl vysoký.

MUFG spravuje jmění v celkové hodnotě 1,7 bilionu dolarů (40,8 bilionu Kč). Banka současně v dnešním prohlášení zvýšila odhad čistého zisku za celý letošní fiskální rok na 1,17 bilionu jenů z předchozích 930 miliard jenů. V loňském roce banka podle kombinovaných výsledků skončila se ztrátou 217 miliard jenů. Důvodem byly masivní odpisy špatných úvěrů UFJ.

Za prvních devět měsíců fiskálního roku banka hospodařila se ziskem 1,03 bilionu jenů. Ve stejném období předchozího roku banka vykázala ztrátu 101,6 miliardy jenů. MUFG stejně jako další velké japonské banky oživuje po desetiletém období krize způsobeném špatnými úvěry, napsala agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy