Největší banka měla první den problémy

eko, ČTK
4. 1. 2006 12:14
Tokio - V Japonsku ode dneška působí největší banka světa, která vznikla fúzí ústavů Mitsubishi Tokyo Financial Group a UFJ Holdings. Nový ústav se ale hned první den potýkal s technickými problémy.

Fůze byla významným krokem ke stabilizaci bankovního sektoru. Japonské banky tím vytlačily z čela americkou Citigroup. Hodnota aktiv Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ se tak vyšplhala na 1,6 bilionu dolarů. Citigroup má aktiva za 1,55 bilionu USD.

Ústavy se spojily už v říjnu, ale propojení jejích hlavních bankovních součástí se opozdilo kvůli harmonizaci počítačových systémů a bankomatů. Prezident banky Nobuo Kurojanagi řekl, že ústav bude muset zvýšit ziskovost a nabídnout další investiční produkty, pokud chce uspět v globální konkurenci.

"Nejsem si jist, že bychom první den fungování měli hovořit o našich slabých stránkách," řekl Kurojanagi, když velkými nůžkami přestřihl červenou stuhu, a banku tak oficiálně otevřel. "Je ale fakt, že v tvorbě zisku zaostáváme," řekl. Cílem banky je mít kolem 50 procent trhu bankovních služeb pro japonské firmy, které působí v Asii.

Počítačové systémy bank ještě nejsou úplně sjednoceny a zatím byly pouze propojeny. Vedení banky zatím nedokáže říci, kdy bude sjednocení systémů dokončeno. Banka chtěla být opatrná, protože před dvěma lety se s vážnými problémy při slučování počítačových systémů potýkal její rival Mizuho. Největší banka světa se přesto problémům nevyhnula.

Kvůli technickým problémů přestaly fungovat některé on-line služby, banka ale problém označila za méně významný. Naopak jeho konkurent Mizuho musel před dvěma lety řešit závažné problémy, v jejichž rámci například klienti banky zjistili, že mají některé
transakce z platebních karet zaúčtovány dvakrát. Bankomaty Mizuha navíc tehdy vypověděly činnost v celém Japonsku.

Nejbolestivější místo japonských bank, špatné úvěry, pocházejí především z období takzvané investiční bubliny. Firmy tehdy rozsáhle investovaly, protože ekonomika rychle rostla. Její stagnace ale přinesla rozčarování, krachy společností, případně jejich neschopnost splácet úvěry. Japonské banky tak přišly o miliardy dolarů. Vláda se rozhodla proti nestabilitě bankovního sektoru zakročit. Nařídila bankám pracovat na odbourávání špatných úvěrů a snížit objem odložených daňových pohledávek.

 

Právě se děje

Další zprávy