Zimbabwe chce zkrotit inflaci,škrtne nuly na bankovkách

djl
30. 7. 2008 19:00
Z deseti miliard zimbabwských dolarů bude dolar jeden
Za bankovku v hodnotě 100 miliard zimbabwských dolarů si v Zimbabwe pořídíte tři vajíčka...
Za bankovku v hodnotě 100 miliard zimbabwských dolarů si v Zimbabwe pořídíte tři vajíčka... | Foto: Reuters

Harare - Zimbabwská centrální banka podnikne v boji proti hyperinflaci další rázný krok. Ohlásila, že od 1. srpna změní hodnotu měny. Ze zimbabwských bankovek tak zmizí nuly, z 10 miliard tamních dolarů tedy od prvního srpnového dne bude dolar jen jeden.

Informoval o tom zpravodajský server BBC. Tento krok přichází jen týden poté, co byla centrální banka donucena vydat bankovky s hodnotou 100 miliard dolarů.

Čtěte více: Zimbabwe zavádí bankovku v hodnotě sto miliard

"Denominace zimbabwského dolaru proběhne poměrem 1 ku 10 na šestou, což v praxi znamená, že se na bankovkách škrtne 10 nul," řekl v televizním prohlášení guvernér centrální banky Gideon Bono.

Počet nul na bankovkách totiž začal způsobovat velké problémy v počítačových systémech bankovních institucí, ale i prodejcům, kterým se vysoké cifry nevešly do kalkulaček.

Hyperinflace se podle oficiálních údajů pohybuje okolo 2 milionů procent, podle některých nezávislých analytiků však dosahuje až 9 milionů procent.

Stomiliardové bankovky vydané minulý týden však nestačí ani na koupi jednoho bochníku chleba. Ještě výstižnější přirovnání učinil reportér BBC. Zatímco jeden den stály dva tucty vajec 375 miliard dolarů, další den je stejný obchodník prodával za 600 miliard.

Mugabe viní bílé podnikatele

Situaci do Zimbabwe přijel na žádost opozičního Hnutí pro demokratickou změnu (MDC) zachraňovat i jihoafrický prezident Thabo Mbeki. Ten se v dění v Zimbabwe dlouhodobě angažuje.

... Nebo také jednu telefonní kartu
... Nebo také jednu telefonní kartu | Foto: Reuters

Na své návštěvě se sešel jak s vůdcem MDC Morganem Tswangiraiem, tak i s prezidentem Robertem Mugabem, jehož stoupenec opozice obviňuje z falšování výsledků voleb a vyvolávání násilí.

Mugabe se nechal slyšet, že hlavním viníkem hyperinflace jsou ekonomické sankce, které na zemi uvalily západní země, a pak také bílí podnikatelé, kteří se snaží spekulovat. Prezident zato odmítl jakoukoli vinu své politiky na míře inflace.

Mbekimu však sdělil, že s opozicí dál jedná o vytvoření vlády národní jednoty, i když jsou podle něj "kompromisy občas velmi obtížné".

Související:

 

Právě se děje

Další zprávy