Zemědělství v EU se radikálně mění. Česko se zdrželo

Ekonomika Reuters Ekonomika, Reuters
20. 11. 2008 9:45
Jde o největší změnu za pět let
Velké farmy se musí smířit s menšími dotacemi.
Velké farmy se musí smířit s menšími dotacemi. | Foto: Ondřej Besperát

Brusel - Ministři zemědělství Evropské unie se dnes dohodli na největších změnách ve společné zemědělské politice za posledních pět let. Velké farmy se musí smířit s menšími dotacemi.

Česko pro konečnou verzi dohody nehlasovalo. Podle českých zástupců sice země prosadila svoje všechny zásadní požadavky, skutečné zjednodušení a odstranění nerovností mezi členskými státy dohoda nepřinesla.

„Podařilo se vyjednat výrazné snížení sazby progresivní části modulace: tam zůstala čtyři procenta z původních devíti v pásmu nad 300 tisíc eur, ostatní pásma byla úplně zrušena," řekl ministr Gandalovič.

Ministři zemědělství Evropské unie v Bruselu jednali už od středy. Po osmnácti hodinách sporů nakonec většina zemí rozhodla o změnách dotací.

V návrhu, který byl nakonec přijat stojí, že zemědělci s přímými platbami vyššími než 5000 eur přijdou o pět procent a do roku 2012 by se měl tento podíl postupně zvýšit až na 10 procent.

O další peníze přijdou také farmy, které dostávají dotace vyšší než 300 tisíc eur ročně, kterým budou přímé platby zkráceny o čtyři procenta.

Změny se dotknou také produkce mléka, které se budou navyšovat až do roku 2015, kdy budou zrušeny.

V původním návrhu se ovšem seškrtání plateb mělo týkat i farem, které mají více než 100 000 eur ročně (asi 2,5 milionu korun) a 200 000 eur ročně (asi pět milionů korun). V konečném kompromisu ovšem zůstaly jen nejbohatší zemědělské podniky a dvě "nižší" kategorie farem škrtům zřejmě uniknou.

Změny v zemědělské politice by měly postupně "nabíhat" již od příštího roku až do roku 2013.

 

Právě se děje

Další zprávy