Železničáři na západě stávkují, pocítili to i Češi

rg
18. 10. 2007 12:40
České dráhy musely nahradit opožděný vlak z Německa
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Wikipedia Commons

Německo/Francie - Ve spolkové zemi Meklenbursko-Přední Pomořansko nevyjelo dnes na svou trasu přibližně 80 procent vlaků. Němečtí strojvůdci narušili svou stávkou především železniční provoz na východě Německa. Informaci přinesl server IHned.

S omezením jezdí příměstské vlaky, avšak dálkové spoje podle německých drah ohroženy nebyly. Vlaky směřující do Česka nabraly zpoždění a České dráhy nasadily na čtvrt na dvanáct dopoledne zvláštní spoj z Plzně do Prahy. Německý rychlík, který původně spoj zajišťoval totiž ještě před hranicemi nabral hodinu a půl zpoždění.

Přestože stávka, která začala ve dvě hodiny ráno, skončila v jedenáct, Deutsche Bahn očekává obnovení provozu podle jízdního řádu až v podvečer. Další fáze stávky mohou o stejném časovém rozsahu hrozit ještě od pondělka do středy.

Německým strojvůdcovským odborům (GDL) jde o vyjednání vlastní tarifní smlouvy. Dráhy jim v pondělí předložily návrh výhodnější kolektivní smlouvy, jež vycházela z dohody s ostatními odborovými svazy na železnici.

V Paříži došlo i na koloběžky

Stávku ve čtvrtek vyhlásily i železnice francouzské včetně zaměstnanců pařížské městské dopravy. Ti protestují proti chystané reformě penzí ve veřejném sektoru. Napsal o tom server Finanční noviny s odvoláním na ČTK.

Rychlovlaky TGV jezdí již od středečního večera minimálně a totéž platí dle francouzských televizních stanic i o regionálních železničních spojích.

Kromě jediné plně automatizované linky nejezdí v Paříži jediné metro. Výrazně omezeny jsou i příměstské linky RER. Silnice spojující Paříž s letištěm Roissy/Charles de Gaulle byla ráno ucpána automobily. Pařížané kvůli nedostatečným spojům ve svém městě vytáhli bicykly, kolečkové brusle, ale i koloběžky.

Kromě řidičů stávkují ve čtvrtek i zaměstnanci z oboru energetiky a další lidé z odvětví veřejného sektoru.

Souvislosti:

 

Právě se děje

Další zprávy