Zaplatí Francie potomkům Louise Renaulta? Po 66 letech

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
13. 5. 2011 8:47
Vyvlastnění proběhlo bez řádného soudu
Renault Laguna patří k úspěšným modelům slavné značky.
Renault Laguna patří k úspěšným modelům slavné značky. | Foto: Renault

Paříž  - Šestašedesát let poté, co francouzská vláda na konci druhé světové války znárodnila automobilku, která patřila rodině Louise Renaulta, požadují její potomci odškodnění.

Informovala o tom agentura Reuters. Francie automobilku zestátnila v roce 1945 krátce poté, co Louis Renault zemřel bez soudu ve vězení, kde byl kvůli obvinění z kolaborace s nacisty. Louis založil firmu v roce 1898 společně se svými bratry.

Jak informovala agentura, skupina sedmi potomků se minulý týden kvůli odškodnému obrátila na pařížský soud. Požádala o jmenování odborníků, kteří by měli během čtyř měsíců stanovit výši odškodného.

Znárodnění bylo neobvyklé

"Je to jedinečný případ, protože je to jediné zestátnění, které se odehrálo bez úředního rozhodnutí a bez odškodného," řekl agentuře Reuters právní zástupce potomků Thierry Levy. "Se žádnou jinou firmou se tak nezacházelo, dokonce ani s firmami, jejichž šéfové byli u soudu shledáni vinnými z kolaborace," dodal.

První pokus o získání odškodného učinili potomci Louise Renaulta již v roce 1959. Tehdy však byla jejich žádost odmítnuta. Levy uvedl, že loňská právní reforma přinesla jeho klientům naději, že tento druhý pokus bude úspěšný.

Francie v automobilce stále vlastní 15procentní podíl.

Společnost Renault loni hospodařila s čistým ziskem 3,42 miliardy eur (83 miliard Kč) . Naopak v roce 2009 byla ve ztrátě 3,13 miliardy eur.

 

Právě se děje

Další zprávy