Průmyslovou špionáž v Renaultu si vymyslel zaměstnanec

Veronika Skálová Veronika Skálová
14. 3. 2011 15:57
Aféra neprospěla vztahům Francie s Čínou, zaměstnala policisty i tajné služby
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Renault

Paříž - Průmyslová špionáž ve francouzské automobilce Renault, která na začátku ledna stála místo tři vrcholové manažery a ohrozila vztahy Francie s Čínou, byla naprostý výmysl.

Agentura AP informovala o tom, že byl v Paříži zatčen jeden z bezpečnostních pracovníků automobilky, který byl obviněn z toho, že si celou aféru vymyslel. Podle pařížské prokuratury je muž ve vazbě a zatím byl obžalován z organizovaného podvodu. Byl zatčen na letišti Charlese de Gaulla, odkud se chystal odletět do Afriky.

Automobilka Renault na začátku ledna přišla s prohlášením, že se stala obětí průmyslové špionáže, která vážně ohrožuje její strategická aktiva. Na konkrétní informace byla společnost skoupá, pouze uvedla, že cílem špionáže byly vyvíjené elektromobily.

Kromě vedení společnosti, které sesadilo tři vysoké manažery, se záležitostí zabýval i ministr průmyslu. Vnitřní vyšetřování údajně prokázalo ze strany suspendovaných zaměstnanců hrubé porušení etického kodexu firmy i to, že "vědomě a záměrně dali v nebezpečí majetek firmy".

Na konci ledna vystoupil ve francouzské televizi TF1 generální ředitel automobilky Carlos Ghosn s tím, že má pádné důkazy, že ke špionáži ohledně elektromobilů skutečně došlo. Vyšetřování ale nakonec tyto důkazy nepotvrdilo, proto se šetření zaměřilo na možná podvod.

Celá aféra pošramotila vztahy mezi Čínou a Francií, protože se v médiích objevily spekulace, že ukradené informace proudily právě k čínské konkurenci, v oficiálních prohlášeních automobilky ale toto podezření nikdy nezaznělo. Možnou vazbu na Čínu prověřovaly i francouzské tajné služby.

 

Právě se děje

Další zprávy