WP: Americko-čínský spor o textil končí

Red Zah
5. 11. 2005 16:45
Washington - Spojené státy a Čína dosáhly předběžné dohody o dovozech čínského oblečení a textilu.

Ve svém sobotním vydání o tom informoval americký deník Washington Post.

Dohodu, která by měla platit od prvního ledna 2006 do roku 2008, podepíší podle listu příští týden americký obchodní vyjednavač Rob Portman a čínský ministr obchodu Bo Si-laj. Zbývá v ní už dojednat jen několik málo detailů. Čínská strana chtěla původně dohodu platnou pouze do roku 2007, nakonec však v této věci Američanům ustoupila.

Podle dojednaných podmínek by čínský dovoz textilu na americký trh měl vzrůst v příštím roce o osm až deset procent, v roce 2007 o třináct a o rok později o sedmnáct procent. Tento nárůst je ústupkem Spojených států, které původně chtěly roční růst udržet mezi sedmi a osmi procenty.

Washington Post se ve své zprávě odvolává na nejmenované zdroje z americké administrativy. Oficiálně se vládní představitelé odmítli k informacím deníku vyjádřit.

Dohoda o limitech na dovoz textilu odstraňuje jeden ze sporných bodů v americko-čínských obchodních vztazích, a to jen krátce před cestou amerického prezidenta George Bushe do Pekingu v polovině listopadu.

Čína za prvních osm měsíců letošního roku vyvezla do USA textilní zboží v hodnotě 17,7 miliardy dolarů, což představovalo meziroční nárůst o 54 procent. Tento dramatický vzestup způsobil zánik globálního systému kvót na začátku roku.

Dohoda, podle níž Čína přistoupila ke Světové obchodní organizaci, umožňuje Spojeným státům až do roku 2008 přijímat protiopatření, pokud by čínský dovoz narušoval americký trh. Američané už této možnosti u několika druhů textilního zboží využili.

 

Právě se děje

Další zprávy