Winterthur spolknou Francouzi

ČTK
14. 6. 2006 9:39
Curych - Winterthur mění majitele. Švýcarská finanční společnost Credit Suisse se totiž rozhodla, že Winterthur prodá francouzské pojišťovně AXA.

Cena transakce se pohybuje okolo 225 miliard korun.

Credit Suisse, která je osmou největší bankou v Evropě, plánovala prodej divize již od roku 2004. Uváděla však, že chce prodat akcie pojišťovny na trhu. Firma Winterthur kvůli tomu prošla v uplynulých letech masivní restrukturalizací.

Credit Suisse dodala, že investuje zisk z prodeje do nových akvizic, společných podniků v oblasti investičního a soukromého bankovnictví a správy majetku a do organického růstu. Zájem má hlavně o geografickou expanzi svých bankovních aktivit.

Podle analytiků akvizice podpoří účast pojišťovny AXA na některých lukrativních evropských trzích. Někteří se však domnívali, že AXA koupí pouze část pojišťovny. Obě pojišťovny totiž mají silnou pozici na trhu v Německu.

Credit Suisse v prvním čtvrtletí zvýšila meziročně čistý zisk o 36 procent na 2,6 miliardy švýcarských franků, tedy 1,66 miliardy eur.

Konsolidované čisté tržby firmy dosáhly 21,78 miliardy a proti prvnímu čtvrtletí minulého roku stouply o 29 procent. Příjmy vzrostly hlavně díky investičnímu bankovnictví a správě majetku.

Zisk před zdaněním Winterthur stoupl v prvním čtvrtletí o 21 procent na 505 milionů švýcarských franků díky omezení nákladů a vysokému růstu příjmů z pojistného u životního pojištění, napsala agentura Reuters.

Winterthur v ČR působí prostřednictvím pojišťovny a penzijního fondu, který je podle spravovaných aktiv největším tuzemským penzijním fondem. Obě společnosti patří do skupiny Winterthur Group, která je mezi deseti největšími pojišťovnami v Evropě.

 

Právě se děje

Další zprávy