Vzniká nový loterijní obr

ČTK
10. 1. 2006 18:45
Řím - Italská společnost Lottomatica, která vlastní licenci na provozování loterijních služeb v zemi, koupí americkou firmu GTech, největšího světového provozovatele loterijních systémů, za čtyři miliardy eur. Spojením vznikne největší loterijní společnost na světě. Informovala o tom dnes italská společnost v prohlášení.
Foto: Profimédia

Lottomatica, kterou vlastní italská firma De Agostini, nabízí za jednu akcii GTech 35 dolarů. Nabídka představuje zisk 15 procent ve srovnání s pondělní závěrečnou cenou akcií. Dohodu, která by mohla být dokončena v polovině roku, musí ještě schválit akcionáři GTech a antimonopolní orgány.

Nová společnost bude mít aktivity ve více než 50 zemích světa a kolem 6300 zaměstnanců. Roční příjmy se budou pohybovat kolem 1,6 miliardy eur. I po sloučení bude GTech nadále působit pod svým jménem. GTech spolupracuje mimo jiné s tuzemskou Sazkou v oblasti softwarových a komunikačních služeb.

Ředitel společnost De Agostini Lorenzo Pellicioli dodal, že mateřská firma uvažovala o expanzi Lottomatiky v zahraničí již od roku 2002, kdy nad ní přezvala kontrolu. GTech kontrolují investičními fondy a institucionální investoři.

Lottomatica bude financovat dohodu zvýšením kapitálu o 1,4 miliardy eur, obligacemi v hodnotě 750 milionů eur a bankovní půjčkou ve výši 1,9 miliardy eur. Použije také své současné finanční rezervy v objemu 400 milionů eur.

Lottomatica provozuje jednu z největších loterijních her na světě, italské Lotto, a na domácím herním trhu je jedničkou. Provozuje také sázky a komerční služby. Roční příjmy se pohybují kolem 586 milionů eur. Roční příjmy GTech se odhadují na 1,25 miliardy dolarů, napsaly agentury Reuters a AP.

 

Právě se děje

Další zprávy