Volkswagen je bez ochrany. Vzal mu ji evropský soud

aju
23. 10. 2007 13:02
Německý zákon porušuje evropská pravidla

Lucemburk - Zásadní verdikt vynesl Evropský soudní dvůr. Německý zákon, který chrání automobilku Volkswagen před převzetím cizí firmou, totiž podle něj porušuje pravidla vnitřního trhu Evropské unie.

Dnešní verdikt ve sporu mezi Evropskou komisí a Spolkovou republikou tak otevírá cestu například hlavnímu akcionáři Porsche k tomu, že by mohl převzít majitele mladoboleslavské Škody Auto.

Podle soudců porušuje bezmála padesát let platný zákon dvě základní svobody - a to svobodu pohybu kapitálu a svobodu usazování.

Tento zákon byl přijat při privatizaci automobilky a zajišťuje centrální vládě a spolkové zemi Dolní Sasko blokující minoritní hlas ve firmě.

Soudci tak svým rozhodnutím pokračují v dlouhodobém tažení bruselských institucí proti tak zvaným zlatým akciím, neboli akciím se speciálními hlasovacími právy v rukou evropských států. Podle nich totiž brání přeshraničním fúzím.

Komise podala žalobu v roce 2005. Komisi vadilo, že zákon omezuje hlasovací práva akcionářů Volkswagenu na 20 procent bez ohledu na výši jejich majetkového podílu.

Právě o Porsche se často spekuluje jako o možném zájemci na převzetí VW. Firma nedávno zvýšila svůj podíl v konkurentovi na více než třicet procent. A musela tak podle německých zákonů učinit nabídku na převzetí. Ta byla však jen formální, Porsche nabídlo nižší než aktuální cenu za jednu akcii.

Přesto generální ředitel Porsche Wendelin Wiedeking minulý měsíc uvedl, že firma si zajistila dostatečné množství opcí k tomu, aby mohla podíl výrazně zvýšit. Odmítl však říct, zda má společnost Porsche dostatek opcí k tomu, aby ve Volkswagenu získala většinový podíl.

 

Právě se děje

Další zprávy