Škoda získala svolení. Bude vyrábět dvakrát víc aut

Tomáš Fránek
23. 10. 2007 8:15
Povolení se týká provozu Auto Škoda ve Vrchlabí
Několikacentimetrová kaluž vody zůstávala na nábřeží Vltavy dlouho poté, co přestalo pršet. Voda z prohlubně neměla kam odtéci.
Několikacentimetrová kaluž vody zůstávala na nábřeží Vltavy dlouho poté, co přestalo pršet. Voda z prohlubně neměla kam odtéci. | Foto: Ondřej Besperát

Brno - Miliardová investice společnosti Škoda Auto dostala od ministerstva životního prostředí zelenou. Závod ve Vrchlabí se tak má na co těšit.

Firma chce ve Vrchlabí zvýšit počet zaměstnanců z nynějších patnácti set na tři tisíce zaměstnanců, rozloha továrny se má zvýšit o deseti tisíc metrů čtverečních a z výrobních linek má sjíždět denně místo dosavadních čtyř set až tisíc vozů.

Hluk, plazy, životní prostředí

Ministerstvo životního prostředí nyní podle informací deníku Aktuálně.cz vydalo k plánům Škody po půlročním prověřování souhlas.

ČTĚTE VÍCE
Autor fotografie: Škoda Auto

ČTĚTE VÍCE

VŠE O AUTECH: Specializovaný server o automobilech Automix.cz Vám nabízí například první fotky nového Superbu

Vymínilo si však desítkami podmínek týkajících se jak samotné přestavby celého areálu, tak jeho budoucího fungování.

Mezi podmínkami je například to, aby se firma snažila při výstavbě továrny co nejméně poškozovat zeleň.  Při výběrových řízeních na stavební společnosti má zase tlačit na to, aby hluk ze stavby co nejméně ohrožoval obyvatele města.

"Ve výběrových řízeních musí zohlednit požadavky na používání moderních technologií neškodících životnímu prostředí," uvedla v souhlasném stanovisku s rozšířením továrny Jaroslava Honová z ministerstva životního prostředí.

Firma musí také například zajistit místa pro hnízda konipase horského nebo vytvořit prostory vhodné pro slunění a úkryt plazů, kteří žijí v okolí továrny.

Protesty nebyly

Na rozdíl od podobně velkých záměrů jiných firem v Česku plány Škody zatím nenarazily na odpor občanských sdružení, připomínky měly pouze úřady.

Ve Vrchlabí se s největší pravděpodobností bude vyrábět Minivůz Up!, který koncern Volkswagen představil na letošním frankfurtském autosalonu.

Škoda Auto investuje v příštích pěti letech na rozšíření svých závodů ve Vrchlabí a v Kvasinách asi 55 miliard korun.

Po rozšíření Vrchlabí a Kvasin bude mít automobilka tři plnohodnotné závody na výrobu a montáž vozidel.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Řeší se silnice

Ve Vrchlabí investici firmy vítají. "Je to nesmírně potěšující zpráva. Do této chvíle jsme na tom pracovali, rozšíření se plánovalo už před půl rokem," uvedl v regionální příloze MF Dnes starosta Vrchlabí Jan Sobotka.

Podle náměstka hejtmana Královehradeckého kraje Helmuta Dohnálka se připravují projekty, které za pomoci státních peněz dostupnost podkrkonošského města vylepší.

Škoda Auto je největším průmyslovým podnikem v zemi, letos v pololetí zaměstnávala 28 tisíc lidí. Loni zvýšila čistý zisk o 40 procent na rekordních jedenáct miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy