Vodafonu klesly poprvé od roku 2005 celosvětové tržby

ČTK ČTK
21. 5. 2013 11:18
Trhy spekulují, že by Vodafone mohl prodat divizi v USA

Londýn - Britskému mobilnímu operátorovi Vodafone klesly ve fiskálním roce, končícím v březnu, tržby meziročně o 4,2 procenta na 44,4 miliardy liber, tedy na téměř 1,4 bilionu korun. Šlo o první pokles tržeb od roku 2005.

Zisk před zdaněním, úroky a odpisy se snížil o 3,1 procenta na 13,3 miliardy liber.

Vodafone je druhým největším mobilním operátorem na světě a působí i v České republice.

Firma současně oznámila, že v posledním fiskálním čtvrtletí srovnatelné tržby ze služeb klesly o 4,2 procenta, což byl nejvyšší propad od roku 2003, kdy Vodafone začal tento údaj samostatně sledovat. Tržby za služby jsou přitom pro společnost důležitým ukazatelem.

Největší propad tržeb firma zaznamenala v jižní Evropě, kde musí operátoři zlevňovat, aby si udrželi zákazníky. V Itálii tržby ze služeb klesly o 12,8 procenta a ve Španělsku o 11,5 procenta.

Skupina také zaúčtovala odpisy svého podnikání ve Španělsku a v Itálii, a to ve výši 1,8 miliardy liber. Celkové odpisy v těchto zemích už dosáhly 7,7 miliardy liber.

Trhy již delší dobu spekulují, že by Vodafone mohl prodat divizi, kterou má ve Spojených státech. Její prodej by se mohl stát jednou z největších transakcí svého druhu na světě. Firma v USA vlastní podíl 45 procent v operátorovi Verizon Wireless, který je jeho společným podnikem s americkou Verizon Communications. Vodafone spekulace o prodeji podle zahraničních agentur zatím nekomentoval.

V České republice společnosti Vodafone loni vzrostl počet zákazníků o zhruba dvě procenta na 3,38 milionu. Lukrativnější tarifní zákazníci tvořili téměř 56 procent všech klientů. Vodafone Czech Republic je od roku 2005 členem britské Vodafone Group. Ta tuzemského operátora koupila od kanadské TIW.

 

Právě se děje

Další zprávy