Vodafone odepíše majetek za miliardy

ČTK, eko
27. 2. 2006 13:18
Londýn - Největší mobilní operátor světa, britský Vodafone Group, počítá v příštím finančním roce s poklesem dynamiky růstu tržeb.

Podnik, který ovládl českého operátora Oskar, také oznámil, že se chystá odepsat velkou část nehmotného majetku. Půjde až o 28 miliard liber.

Akcie vzápětí ztratily šest procent hodnoty a podle analytiků se začne zvyšovat tlak na odchod šéfa skupiny Aruna Sarina.

Za zhoršením výhledu podle managementu stojí silná konkurence a regulatorní rámec, který snižuje propojovací poplatky. Finanční ředitel Andy Halford řekl, že konkurenční prostředí na největších trzích je poněkud náročnější, než podnik předpokládal.

Na mladých trzích, k nimž se počítá i Česká republika, by měl Vodafone stále vykazovat silný růst.

"Je to další zhoršení odhadů. Sarin teď bude pod ještě větším tlakem. Čím víc bude klesat kurz akcií, tím většímu tlaku bude čelit," reagoval na zprávu analytik finanční společnosti Dresdner Kleinwort Wasserstein Robert Grindle.

Na finančních trzích se už delší dobu spekuluje, že Sarin by mohl být donucen k rezignaci, protože růst skupiny Vodafone se zpomaluje. Sarin ale dnes novinářům řekl, že má podporu správní rady a že vyhlídky na příští finanční rok jsou v souladu s odhady analytiků, uvedla agentura Reuters.

Vodafone oznámil, že se chystá odepsat hodnotu nehmotného majetku v objemu 23 miliard až 28 miliard liber. Tím by reagoval na vyhlídky nižšího tempa růstu firmy, než až dosud předpokládal. Většina odpisů se bude týkat činnosti firmy v Německu. Analytici tvrdí, že nutnost vysokých odpisů není překvapivá.

Sarin řekl, že Vodafone nemá v současné době v úmyslu prodat svých 45 procent akcií v americkém operátorovi Verizon Wireless. Někteří investoři firmu dříve vyzvali, aby podíl prodala a peníze rozdělila mezi akcionáře. Horší vyhlídky na příští rok ale údajně neohrozí výplatu dividend ani slíbený výkup akcií.

 

Právě se děje

Další zprávy