Války a terorismus nahrávají zbrojařům

Adam Junek
22. 7. 2006 0:00
Farnborough - Ozbrojené konflikty, jako je nyní válka Izraele a Libanonu, hrají do karet zbrojním firmám. Největším hitem je však boj proti terorismu.
Stihačka se vždycky hodí, aneb armády nakupují
Stihačka se vždycky hodí, aneb armády nakupují | Foto: Reuters

Už dva roky po sobě překonaly náklady na zbrojení jeden bilion amerických dolarů a válečné konflikty spolu se zostřujícím se bojem proti teroristickým organizacím slibuje výrobcům zbraní a zbrojních systémů další růst tržeb i zisků.

Oči zbrojního světa jsou v posledních dnech upřeny do britského Farnborough, kde na aeroshow prezentátoři firem lačně pokukují po mužích v uniformách. Ti jim totiž mohou přinést lukrativní armádní zakázky z celého světa.

Kontrakty se jen hrnou

Americká zbrojovka Lockheed Martin se tak zrovna včera mohla pochlubit několika novými konktrakty v hodnotě půl miliardy dolarů. Chvíli před ní oznamoval kanadský Bombardier zakázku za 200 milionů a americký Boeing má v kapse sedmimiliardovou smlouvu.

Průlomem se nedávno stal kontrakt pro evropskou zbrojovku Eurocopter, která patří pod křídla koncernu EADS. Pentagon totiž u ní objednal 322 lehkých vrtulníků pro americkou armádu v hodnotě tří miliard dolarů. Je to první tak velká zakázka pro EADS, a dává jí naději na další.

Americká armáda je totiž rozhodně nejlukrativnějším zákazníkem současnosti. Postupně modernizuje výzbroj svých jednotek, a tak výrobci po celém světě usilují v tendrech o kousek ze stále kynoucího koláče armádního rozpočtu, který čítá stovky miliard dolarů ročně.

Foto: Reuters

EADS by se nyní nejvíc zamlouval kontrakt na tankovací letouny v hodnotě přes dvacet miliard dolarů. Ten sice původně získal Boeing, ale kvůli podvodnému jednání při soutěži o něj později přišel, a tendr tak jede znovu.

K výnosným americkým zakázkám se již propracovala britská firma BAE Systems. Z loňských tržeb 28 miliard dolarů plnou třetinu tvořily kontrakty od Pentagonu.

Na teroristy se musí jinak

Nejvíce rostoucím segmentem v současném zbrojení však nejsou vojenské letouny nebo tanky, ale rozhodně elektronické pozemní senzory nebo bezpečnostní počítačové systémy. To jsou totiž ty pravé zbraně, které účinkují na roztroušené teroristické skupinky.

"Potřebujeme malé flexibilní sytémy, které jsou schopny promptně reagovat na hrozby dnešní doby," uvedl v tiskovém prohlášení americký viceadmirál Arthur Ceberowski.

A tak třeba jen sedm let existence stačilo společnosti L-3 Communications, aby se dostala do první šestky v žebříčku zbrojních společností sestavovaném časopisem Fortune. Více než sedmimiliardové tržby za rok jí přinášejí obranné komunikační systémy.

Pozadu nezůstali ani tradiční zbrojaři. Největší příjemce zakázek od Pentagonu Lockheed Martin kvůli tomu například loni odkoupil společnost Sytex a stal se největším dodavatelem počítačových systémů americké armádě. Přitom do té doby jeho byznys stál především na stíhačkách.

Že se zbrojní průmysl mění dokazují i akciové trhy. Když se objeví ojedinělý teroristický útok, jako letos v dubnu v Egyptě, vyletí akcie společností dodávajících "inteligentní systémy" vysoko vzhůru. Tituly tradičních zbrojařů si toho ani nevšimnou.

 

Právě se děje

Další zprávy