Evropská komise jde na pomoc, Maďarsko dostane miliardy

Ekonomika Ekonomika
4. 11. 2008 12:59
Krizí postižená země získá balíček: celkem 20 miliard
Berlaymont, sídlo Evropské komise.
Berlaymont, sídlo Evropské komise. | Foto: Evropská komise

Brusel - Ministři financí Evropské unie se dohodli, že Maďarsku půjčí 6,5 miliardy eur na boj s krizí.

Úvěr bude součástí dvacetimiliardového balíčku, který Maďarům poskytne spolu s Evropskou unií také Mezinárodní měnový fond a Světová banka.

Půjčku v úterý schválili ministři financí EU na svém pravidelném jednání v Bruselu.

Evropská komise už minulý týden ohlásila, že hodlá zdvojnásobit celkový limit půjček, které mají pomoci v krizi členským zemím EU stojícím mimo eurozónu. S navýšením z 12 na 25 miliard eur (607 mld. Kč) počítá návrh evropského komisaře pro ekonomiku Joaquima Almunii.

"Očekáváme od Maďarska, že se bude držet svého plánu na zrychlení redukce deficitu veřejných financí, posílení bankovní regulace a dohledu a provedení strukturálních opatření na podporu zaměstnanosti," upřesnil podmínky pomoci Almunia.

Finanční krize v Maďarsku: Výkladní skříň Národní banky Maďarska.
Finanční krize v Maďarsku: Výkladní skříň Národní banky Maďarska. | Foto: Reuters

MMF: Snižte státní výdaje

Na pomoci Maďarsku se kromě Evropské unie podílí i Mezinárodní měnový fond - jenž spolu se sedmadvacítkou od země na oplátku žádá, aby snížila státní výdaje včetně sociálních dávek a platů ve veřejném sektoru.

Obě instituce si od tohoto kroku slibují pokles schodku veřejných financí na 2,6 procenta HDP z předpokládaných 3,4 procenta v příštím roce.

Maďarsko se ocitlo v obtížné situaci poté, co se z něj v obavách z dalšího rozvoje globální krize stáhli zahraniční investoři.

Země si doposud půjčila v zahraničí přes 100 miliard dolarů. Tamní měna forint ztratila během posledního měsíce zhruba 20 procent ze své hodnoty vůči euru a dolaru.

 

Právě se děje

Další zprávy