Ukrajinští miliardáři expandují. Až do Austrálie

man
15. 1. 2008 15:25
Důlní magnát Bogoljubov bude těžit australský mangan
Foto: Aktuálně.cz

Kyjev - Na ruské byznysmeny a majitele podnikatelských impérií, kteří expandují do zahraničí, si svět už zvykl. Méně obvyklé jsou nabídky ukrajinských obchodníků.

Právě ukrajinský miliardář a důlní magnát Gennadij Bogoljubov, do jehož "portfolia" patří zlato, železná ruda, uhlí, ropa, zemní plyn i ocelárny, bude od letoška kontrolovat desetinu celosvětových zásob manganu.

Za 1,1 miliardy dolarů koupil devadesátiprocentní podíl v australské těžební společnosti Consolidated Minerals. Kontrolu nad ní tak převzala Bogoljubovova firma Palmary Enterprise.

A to všechno v době, kdy vloni ceny manganu na světovém trhu rekordně stoupaly.

Jmění pětačtyřicetiletého Bogoljubova je odhadováno na deset miliard dolarů. Podnikatel je pověstný tím, že nedává žádné rozhovory novinářům a vyhýbá se kamerám i fotoaparátům.

Je považován za jednoho z pětice nejbohatších Ukrajinců.

Foto: Aktuálně.cz

Vůbec nejúspěšnějším podnikatelem v zemi je podle časopisu Forbes majitel řady dolů a továren v oblasti Donbasu na východě Ukrajiny Rinat Achmetov.

Bogoljubovým partnerem a společníkem v řadě aktivit je o rok mladší Ihor Kolomojskij, vlastník finanční a průmyslové skupiny Privatz města Dněpropetrovsk.

Koupí polských loděnic v Gdaňsku a plánem na jejich oživení na sebe vloni upozornil další úspěšný ukrajinský oligarcha Serg Taruta.

Podle ukrajinských médií má deset nejbohatších Ukrajinců majetek v hodnotě přesahující čtyřicet miliard dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy