U majitele T-Mobilu se stávkuje už týden,omezuje služby

dkl
18. 5. 2007 14:00
Firma čelí stávce 11 tisíc zaměstnanců
Foto: Deutsche Telekom

Berlín - Deutsche Telekom čelí již týdenní stávce zaměstnanců. Jde o největší protest od doby, kdy byl privatizován.

Nyní už podle společnosti dochází k omezování služeb. Tiskový mluvčí firmy dnes oznámil, že se protest negativně projevil ve službách pro nově připojené klienty a prodloužil čekání na odpovědi v call centrech.

Zaměstnancům se nelíbí plán firmy na snížení nákladů. Hlavní položkou, která by se měla zmenšit, totiž mají být platy zaměstnanců. Telekom se, stejně jako Telefónica v Česku, potýká s upadajícím zájmem o pevné linky.

A tak chce ze své dceřiné společnosti T-Com, která má pevné linky na starosti, přesunout až padesát tisíc lidí do jiných divizí, které ale platí podstatně méně.

Miliardy úspor

Hned letos by podle managementu firma mohla ušetřit na mzdových výdajích téměř jednu miliardu eur, tedy 28 miliard korun.

Do roku 2010 by Deutsche Telekom chtěl ušetřit pět miliard eur.

Foto: Telefónica

Stávky se zaměstnanci účastní ve Frankfurtu, Kolíně a Hannoveru.

Ale šéf firmy Rene Obermann si stojí za svým. Podle něj je konkurenční boj tvrdší než kdy jindy a snižování nákladů je jedinou cestou, jak přežít.

"Firma nemá jinou možnost než snižovat platy. Tím se nám podaří stabilizovat byznys s pevnými linkami," řekl pro Reuters.

Zisky jdou ke dnu

Stávka ale není jediným problémem, se kterým se největší telefonní společnost v Evropě potýká.

Čistý zisk za první čtvrtletí totiž nepotěšil akcionáře ani analytiky. Zatímco ještě loni dokázal Telekom vydělat za první tři měsíce roku více než miliardu eur, letos to bylo pouze 459 milionů eur.

Navíc zisk firmě klesá již čtvrté čtvrtletí za sebou.

Na vině je podle odborníků právě rychle klesající počet zákazníků s pevnými linkami.

Deutsche Telecom za tři měsíce ztratil 600 tisíc zákazníků, především na úkor rivala Vodafone Group.

Naopak mobilnímu operátoru T-Mobile, který patří Deutsche Telekom, se daří. Firma, která operuje v jedenácti evropských státech a USA, získala za první tři měsíce téměř tři miliony zákazníků.

 

Právě se děje

Další zprávy