Telefónica si vyplatí 11 miliard z dividend

Dušan Klimeš
26. 4. 2007 12:01
Český Telecom si tak ze čtvrtiny splatila
Foto: Telefónica O2

Praha - Valná hromada akcionářů firmy Telefónica O2 Czech Republic si schválila dividendu ve výši padesát korun na akcii. Mezi akcionáře tak firma rozdělí přes šestnáct miliard korun.

Největší porci si z této sumy ukousne španělská Telefónica, která má v rukou sedmdesát procent akcií. Na její účty tak z Česka přijde 11,2 miliardy korun.

Po výplatě dividendy zůstanou firmě na účtu nerozděleného zisku tři miliardy korun. Podle generálního ředitele Jaime Smithe firma nemá žádnou schválenou strategii pro výplatu dividend v dalších letech.

"Není naší snahou akumulovat hotovost ve firmě," uvedl pouze.

Nastřádané miliardy

Přitom čistý zisk za loňský rok činil "pouze" osm miliard korun. Představenstvo se tak rozhodlo vyplácet nerozdělené zisky z minulých let, které zůstávají i z doby, kdy firma byla státní a jmenovala se Český Telecom.

Od června roku 2005, kdy se Telefónica stala majoritním akcionářem, jde o druhé vyplácení dividend. Loni si akcionáři rozdali 45 korun na jednu akcii a celkem si přišli na 14,5 miliardy korun.

Foto: Telefónica O2

Na Telefóniku loni připadlo přes deset miliard korun.

Španělé si tedy za dva roky vlády v české telekomunikační firmě přišli na více než 22 miliard korun. To je více než čtvrtina toho, co museli dát státu za 51procentní majoritu v Českém Telecomu, která je stála 82,6 miliardy korun.

Další náklady ovšem měli s tím, že po získání nadpoloviční většiny museli nabídnout drobným akcionářům odkup jejich akcií. Díky tomu se ale dostali k dalším dvaceti procentům akcií.

Stejně jako ČEZ

Výši dividendy již z českých gigantů oznámil i ČEZ.

Firma, kde je zatím většinovým vlastníkem stát, vyplatí svým akcionářům rekordní dividenu dvacet korun na jednu akcii.

Ze svých peněz tak rozdělí téměř stejně jako Telefónica, konkrétně 11,8 miliardy korun. Na rozdíl od telekomunikační společnosti vyplácí energetici dividendy ze zisku loňského, nikoli kumulovaného za několik let.

ČEZ loni vydělal rekordních 28,8 miliardy korun čistého.

Naopak zklamáním pro akcionáře jsou dividendy Komerční banky a tabákového koncernu Philip Morris.

Jeden z největších bankovních ústavů v zemi dá svým podílníkům 150 korun na jednu akci a rozdělí mezi ně 5,7 miliardy korun. Přitom ještě loni činila dividenda 250 korun.

Téměř o polovinu snížila svoji dividendu i firma Philip Morris a vyplátí pouze šest set korun na jednu akcii.

 

Právě se děje

Další zprávy