Část EU rozjíždí boj proti nízkým cenám roamingu

Red eko
23. 4. 2007 12:05
Pět států již žádá o polovinu vyšší ceny
Obchodník v Helsinkách a jeho nejlepší přítel
Obchodník v Helsinkách a jeho nejlepší přítel | Foto: Reuters

Brusel - Teprve nedávno klíčový výbor Evropského parlamentu schválil návrh, podle kterého by volání z mobilního telefonu přes hranice v rámci EU výrazně zlevnilo. A již se tvoří opozice. Píše o tom server EUobserver.com.

Zatímco schválený návrh počítal s maximální cenou čtyřiceti centů, tedy necelých dvanácti korun za minutu při volání a čtyř korun za přijetí hovoru, několik států se již dohaduje na ceně minimálně o polovinu vyšší.

A "výběr" států, které se bouří, není náhodný. Ve většině z nich totiž sídlí největší operátoři Evropy a světa jako T-Mobile v Německu, Telefónica ve Španělsku, či Vodafone ve Velké Británii.

K těmto třem státům se ještě připojilo Řecko a Francie. Tady naopak telecomy vydělávají miliardy na obrovském turistickém ruchu.

Sídlo Evropské komise
Sídlo Evropské komise | Foto: Reuters

Jednání budou pokračovat

Podle původních plánů měly být poplatky účtovány automaticky, aniž by zákazník musel platit cokoli navíc či měnit svoji smlouvu.

International Herald Tribune uvádí, že "opoziční" státy žádají, aby si klient musel vybrat některý z nových, speciálně nabízených tarifů.

Všechny tyto zvěsti o změnách a požadavcích členských států vedou k tomu, že se zítra ve Štrasburku za zavřenými dveřmi sejdou zástupci Evropského parlamentu, jednotlivých zemí i Evropské komise.

Dobrovolně to nešlo

Evropská komise začala boj za nižší ceny roamingu v roce 2006. Předtím několik let čekala, zda dobrovolné závazky zlevňování budou účinné. Nebyly, protože se vyskytovaly případy, kdy za minutu volání přes hranice v rámci EU zákazník zaplatil i dvanáct eur.

Podle Evropské komise na roamingových platbách jen v rámci EU získají operátoři 8,5 miliard eur ročně čistého, což je asi čtvrt bilionu korun.

V březnu se i ministři členských zemí, kteří jsou zodpovědní za telekomunikace, shodli na tom, že je třeba ceny omezit. Nebyli ale jednotní v tom, o kolik a za jakých podmínek.

K hlasování o návrhu v plénu 785 poslanců dojde 9. května.

 

Právě se děje

Další zprávy