Trhy vítají průlom v EU růstem a opatrným optimismem

Karel Toman
29. 6. 2012 10:10
Asijské burzy, euro i dluhopisy posilují, výš začaly i evropské burzy
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Brusel/Londýn - První reakce na dohody summitu, který je považován za rozhodující v osudu EU, jsou smíšené.

Zatímco mezi analytiky připadne na jednoho optimistu aspoň jeden skeptik, trhy reagují růstem.

"Je to změna, která bude muset projít změnami unijních smluv a národními parlamenty," zhodnotil dohodu Diego Valiente, analytik Centra pro studium evropské politiky (CEPS) pro televizi Bloomberg.

"Společný bankovní regulátor může vzniknout celkem rychle. Otázka ale je, jestli je v ochranném valu (ESM, který má dočasně fungovat spolu s dočasným EFSF, a společně tak poskytnout 700 miliard eur, pozn. red.) dost peněz a jestli budou stačit. Já si to nemyslím," je přesvědčen Valiente, který připomněl, že Itálie letos musí splatit dluhopisy za 300 miliard eur a její banky čelí silnému odlivu vkladů. "Není tu žádná intervence, která uklidní trhy, krize není u konce."

Trhy cítí úlevu. Vydrží?

Trhy navzdory tomu závěr summitu přivítaly. Jako první reagovaly na výsledky nočního jednání asijské burzy, jejichž hlavní indexy podle agentury Bloomberg rostly na třítýdenní maxima. Indexy Nikkei, Topix a Hang Seng rostly od 1,5 po 2,18 procenta. Před otevřením evropských burz rostly také futures evropských burzovních titulů, což jsou finanční deriváty neboli jakési kontrakty na budoucí obchody s akciemi či komoditami.

Později, v deset hodin dopoledne středoevropského času, posílil index padesáti nejvýznamnějších evropských společností STOXX 50 o 3,15 procent, index stovky kapitálově nejsilnějších společností FT SE 100 rostl o 1,59 procenta a index třicítky nejvýznamnějších německých společností DAX rostl o 2,7 procenta.

Úroky na desetileté italské dluhopisy klesly o 0,30 a španělské o 0,38 procenta, jak obavy investorů polevily. Euro posilovalo kolem půl deváté středoevropského času o 1,23 procenta.

Akcie španělských bank doslova vystřelily vzhůru v čele s BBVA, která kolem půl desáté posilovala o 7,65 procenta, státem zachráněnou Bankií rostoucí o 7,33, bankou Santander připisující 6,6 procenta a BankInter silnější o 6,51 procenta.

Výrazný růst však trhy zaznamenaly po každém summitu, dlouho ale nevydržel. Otázka tedy je, zda to tentokrát bude jiné.

"Zdá se to velmi důležité," soudí o dohodě EU Jonathan Gamer, hlavní stratég hongkongské centrály banky Morgan Stanley. "Jeden z klíčových problémů kolem Řecka byl ten, že státní věřitelé se stavili do přednostní pozice před existující držitele dluhopisů." Toto "předbíhání" států před privátní ve frontě na splátky odrazovalo ty druhé a dluhopisy proto zdražovaaly. To by tedy mělo podle Gamera po summitu skončit.

Poklona Angele Merkelové

Poklonu vysekl Angele Merkelové editor Bloombergu David Tweed přímo z Bruselu. "Ustoupila, ale ne moc, neschválila žádné eurobondy, žádné eurobilly, žádný velký záchranný fond. A přitom udělala dost, aby to ulevilo Španělsku a Itálii," řekl, i když si ve svém televizním vstupu neodpustil poznámku, že "ďábel je jako vždy skrytý v detailu."

Podobně dohodu vidí i Phillipe Bodereau z globálního obchodníka s dluhopisy PIMCO. "Je to docela pozitivní věc, je to víc, než trhy čekaly. Je ale spousta detailů, které ještě budou muset být vyjasněny." Stejně věc vidí například i Kevin Gardnier z banky Barclays.

Naopak "zcela nedojat" je výsledkem summitu Andrew Milligan z investičního fondu Standard Life Investments. Zdůraznil, že hlavní lék, za který jsou považovány společné evropské dluhopisy neboli eurobondy, Angela Merkelová odmítla - podle svých slov "dokud bude naživu", což v praktickém smyslu znamená přinejmenším do konce jejího mandátu na podzim 2013.

"Do hry tak nakonec bude muset vstoupit Evropská centrální banka a hasit. Myslím si, že to prostě není dost," komentoval výsledek summitu Milligan v rozhovoru pro televizi Bloomberg.

Dohodu uvítala i ředitelka výzkumu společnosti Forex Kathleen Brooksová, i když to podle ní „není to ten 'šok a úžas' v který jsme doufali," řekla v narážce na vojenskou doktrínu porážky nepřítele totální a náhlou přesilou.

"V záchranném fondu ESM je 500 miliard eur. Ale závazky Španělska a Itálie činí 2,4 bilionů eur," upozornila na čísla, která ani dohoda na summitu nezměnila. Podle Adama Ebrahima z OASIS Group Holdings summit nezměnil to, co jih Evropy nutně potřebuje především "a to velmi rychle", tedy reformy pracovního trhu a důchodů.

 

Právě se děje

Další zprávy