Cesta k evropské bankovní unii otevřena

ČTK ČTK
29. 6. 2012 9:47
Evropští lídři se dohodli na vytvoření jednotného dohledového orgánu pro banky eurozóny
Foto: Naďa Straková

Brusel - Evropští lídři se po složitých jednáních v noci na dnešek dohodli na vytvoření jednotného dohledového orgánu pro banky eurozóny. Bankám by zároveň mělo být umožněno, že za určitých podmínek je bude možné rekapitalizovat přímo pomocí záchranného fondu eurozóny, aniž by tím zvyšovaly rozpočtový schodek dané země.

Podle společného prohlášení zemí eurozóny Evropská komise v brzké době představí, jak by takový dohledový mechanismus měl vypadat. V textu lídři vyzvali, aby se členské země těmito návrhy zabývaly s naléhavostí do konce roku.

Až bude takovýto mechanismus existovat, a to včetně zapojení Evropské centrální banky, pak bude možná přímá rekapitalizace bank. Právě to byla v poslední době jedna ze sporných otázek, na níž se názory výrazně lišily.

Česku se bankovní unie nelíbí

Jednotný dohledový orgán, který by měl dohlížet na banky eurozóny, je jakýmsi prvním krokem ke vzniku evropské bankovní unie. Právě o ní se hovoří jako o jednom z nástrojů k řešení a předcházení současných potíží, které sužují převážně země eurozóny.

Například Česko k dosavadním vizím o této unii bylo poměrně chladné. Premiér Petr Nečas zdůrazňoval potřebu sledovat bedlivě debaty o změnách a dopadech, které by mohly přinést pro český bankovní dohled. Ministr financí Miroslav Kalousek opakovaně poznamenal, že se obává, že pokud se nezapojí všechny země EU, pak může být ohrožena existence jednotného finančního trhu. Současně dodal, že si myslí, že všechny země se nezapojí.

Na základě současných dohod a pravidel o peníze ze záchranného fondu eurozóny mohou požádat vlády, které by je pak půjčily svým bankám. Jenže to může vést k negativním vlivům na některé jejich makroekonomické údaje, což může vystrašit investory. Ti následně chtějí více peněz za půjčky pro takové státy.

Patrné to bylo právě i v případě Španělska, které před nedávnem požádalo o finanční pomoc pro své banky. Z dlouhodobého pohledu by výdaje, které Madrid má na obsluhu dluhu, zřejmě nebyly udržitelné.

Nyní se bude podle návrhů závěrů z končící schůzky zkoumat, co je možné udělat v rámci současných unijních smluv a kvůli jakým opatřením by bylo smlouvy nutné měnit. Předběžná zpráva o tom by měla být předložena státníkům v říjnu a konečná do konce roku, píše se v návrzích závěrů, které se ale mohou ještě změnit.

 

Právě se děje

Další zprávy