Trh s nemovitostmi v USA znovu padá, za měsíc o 33%

Ekonomika Ekonomika
23. 6. 2010 17:08
Prodej nových domů se propadl ještě níž, než analytici očekávali. Skončil totiž vládní podpůrný program.
Trh s nemovitostmi držela nad vodou vládní podpora. Ta ale skončila s dubnem a na číslech je to vidět. Ilustrační foto.
Trh s nemovitostmi držela nad vodou vládní podpora. Ta ale skončila s dubnem a na číslech je to vidět. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Washington - Konec úlev, konec růstu. Prodej nových rodinných domů v USA se v květnu propadl hlouběji, než kdo očekával. V porovnání s dubnem jde o pokles o celých 33 procent na historické minimum od roku 1963, kdy se statistika sleduje. Údaje zveřejnilo ministerstvo obchodu Spojených států.

Jak informovala agentura Reuters, v přepočtu na celý rok se v květnu prodalo pouze 300 tisíc domů, zatímco v dubnu bylo tempo 446 tisíc. Analytici oslovení agenturou sice se snížením počítali, ale odhadovali, že se bude pohybovat okolo 410 tisíc domů.

Poslední dubnový den totiž znamenal ukončení vládního programu, který umožňoval kupcům domů daňové úlevy až do výše osmi tisíc dolarů.

Slabá poptávka zároveň zvýšila množství domů k prodeji o 47 procent. To znamená, že při květnovém tempu prodeje by se vyprodaly až za 8,5 měsíce, zatímco ještě v dubnu by to bylo 5,8 měsíce.

Snížila se však i rychlost, jako na trh přibývají nové domy, a to o půl procenta na 213 tisíc, což je nejnižší údaj od roku 1970. To znamená, že stavební firmy příchod propadu předvídaly a přizpůsobily tomu svou činnost.

Právě trh s nemovitostmi je místem, kde začala hypoteční a ekonomická krize. Květnové statistiky potvrzují, že navzdory vládním intervencím ještě není z nejhoršího venku.

 

Právě se děje

Další zprávy