Total odpískal výstavbu íránského plynovodu

Redakce EKO, Reuters
10. 7. 2008 11:27
Je to politicky riskantní, prohlásil Margerie
Šéf francouzského společnosti Total Margerie projekt odpískal. "Je příliš riskantní."
Šéf francouzského společnosti Total Margerie projekt odpískal. "Je příliš riskantní." | Foto: Reuters

Paříž - Investovat v Íránu? Šéf francouzského společnosti Total potvrdil, že ambiciózní plány na výstavbu íránského plynovod vzaly za své. Celý podnik by byl příliš riskantní, prohlásil.

Francouzský energetický gigant uvažoval o výstavbě obřího plynovodu z neprozkoumaných íránských polí směrem k Zálivu. Šéf společnosti Christophe de Margerie v rozhovoru pro deník Financial Times ale celý projekt odpískal. 

"Projekt se zastavil," prohlásil. "Dnes by byl podobný projekt příliš politicky riskantní, protože lidé by řekli, že Total udělá pro peníze všechno."

Podle analytiků je to pro íránskou energetiku velmi špatná zpráva. Bez zahraniční pomoci se Teheránu zvýšit produkci v brzké době nepodaří, shodují se.

Společnost Total uzavřela s íránskou státem vlastněnou ropnou společností předběžnou dohodu, podle kterého měla spolupracovat na rozvoji plynového ložiska Jižní Pars.

Ještě v květnu vedení společnosti tvrdilo, že výstavbu zahájí spolu s malajskou společností Petronas. Plánayse však mění a projekt končí.

Důležité rozhodnutí přichází den poté, co napětí mezi Íránem a Izraelem podporovaným Spojenými státy dosáhlo nového vrcholu.

Ve středu Írán vypálil devět raket, mezi kterými nechyběly ani střely Shahab 3 schopné doletět až do vzdálenosti 2 000 kilometrů.

Čtěte více: Írán otestoval rakety. Mohou urazit 2000 kilometrů

 

Právě se děje

Další zprávy