Tesco přistoupilo k bojkotu zboží ze Zimbabwe

Redakce EKO
1. 7. 2008 10:50
Reaguje tak na prohlubující se politickou krizi
Tesco ročně nakoupí v Zimbabwe potraviny v hodnotě 1,8 milionu dolarů. Nyní hlásí: Bojkot!
Tesco ročně nakoupí v Zimbabwe potraviny v hodnotě 1,8 milionu dolarů. Nyní hlásí: Bojkot! | Foto: Tesco Stores

Londýn - Politická krize v Zimbabwe dohnala britský potravinový řetězec Tesco k bojkotu zimbabwského zboží.

Tesco ročně nakoupí v Zimbabwe potraviny - hlavně zeleninu a ryby - v hodnotě 1,8 milionu dolarů.

Svým rozhodnutím zareagovalo na včerejší prohlášení britského ministerstva zahraničí, že investice v Zimbabwe by si společnosti měly náležitě hlídat, popř. zareagovat na prohlubující se krizi v zemi, která do roku 2003 byla součástí britského Commonwealthu.

"Nemůžeme ignorovat eskalující politickou krizi v Zimbabwe a rostoucí neklid mezinárodního společenství," stojí v písemném prohlášení firmy Tesco.

Chyběla opozice

Víkendové prezidentské volby totiž potvrdily vítězství dosavadní hlavy státu Roberta Mugabeho, který byl po odstoupení kandidáta opozice Morgana Tsvangiraie jediným kandidátem.

Zmanipulované hlasování mezinárodní společenství ostře kritizovalo.

Bush: Mugabe podváděl

Americký prezident George Bush volby v Zimbabwe odsoudil. "Mugabeho režim podváděl," řekl Bush a dodal, že Spojené státy uvalí na Zimbabwe nové sankce. Bush čeká, že jej podpoří Rada bezpečnosti OSN.

Pro mezinárodní intervenci se v nedělním interview pro BBC vyjádřil i jihoafrický arcibiskup, nositel Nobelovy ceny, Desmond Tutu. Vyzval Africkou unii k bojkotu Mugabeho vlády.

"Krize musí být vyřešena rychle, myslím, že je možno argumentovat ve prospěch vyslání mezinárodních sil, které by nastolily mír," řekl Tutu televizní stanici BBC.

Od sankcí naopak západní politiky zrazují hlavy afrických států, které se v pondělí sešly na summitu Africké unie v Egyptě.

 

Právě se děje

Další zprávy