Brusel prošetřuje slovenskou licenci O2

Katarína Ragáčová
19. 1. 2007 11:30
Bratislava - Tendr na třetího slovenského mobilního operátora, který vyhrála Telefónica O2, prošetřuje prokuratura i Evropská komise.

V září si komise vyžádala od slovenské strany, tedy ministerstva financí, podklady k tomuto tendru.

"Na základě těchto podkladů bude posuzovat, jestli šlo o skrytou státní pomoc nebo ne," potvrdil deníku Aktuálně.sk Ján Onda, tiskový mluvčí ministerstva.

Podle něj úřad odeslal požadované materiály před měsícem.

Aktuálně.sk požádal o vyjádření i Evropskou komisi. Ta zatím své stanovisko nezveřejnila. Není proto jasné, jaký je přesný důvod přezkumu tendru. Není ani jisté, kdo podnět k přezkumu dal. Komise však má právo jednat z vlastního podnětu.

Férová Telefónica

O zpochybnění tendru na třetího operátora slovenskými úřady informovala již dříve STV. Prokuratura podala prý protest proti vítězi. Může se tak stát, že Telefónica O2 o svoji licenci přijde.

"Těch pochybení tam bylo víc," potvrdil mluvčí prokuratury René Vanek. Připomněl například váhu jednotlivých kritérií při rozhodování o nejlepší nabídce.

Složení rozhodovací komise naopak zpochybňuje skupina Penta, která v soutěži neuspěla, když se spojila s českou společností Radiokomunikace.

Vítěz tendru i Telekomunikační úřad, který licenci udělil, pochybení odmítají.

Tisková mluvčí španělské Telefóniky nechtěla zatím mluvit o žádných krocích, které by firma učinila, pokud by její podnikání na Slovensku bylo vážně ohroženo.

Foto: Nokia

Nechtěla ani specifikovat, o jaké peníze by firma případným zrušením licence přišla. Přitom už v tuto chvíli přilákala Telefónica více než sto tisíc potenciálních zákazníků. Jsou skutečně potenciální, protože své služby má firma spustit až v únoru. Tito se zatím zaregistrovali jako zájemci o předplacené služby.

Těžký rozjezd

Licenci Telefónica získala koncem srpna minulého roku.

Vyhrála, přestože za licenci nabídla nejnižší cenu, asi 150 milionů slovenských korun.

Výběrová komise ale tuto nabídku upřednostnila, přestože společnost může údajně nejvíc přispět ke zvýšení konkurence na trhu.

 

Právě se děje

Další zprávy