Rychlý internet v Česku proudí z milionu přípojek

dkl
5. 4. 2007 11:34
Web se stává pro Čechy samozřejmostí
Internet v Česku ode dneška (u některých providerů od zítřka) výrazně zrychlí. Data potečou dráty svižněji poté, co se Telefonica 02 rozhodla svým zákazníkům - firmám i domácnostem - poskytovat ADSL připojení začínající nikoliv na 512 kB/s, ale na 2 MB/s.
Internet v Česku ode dneška (u některých providerů od zítřka) výrazně zrychlí. Data potečou dráty svižněji poté, co se Telefonica 02 rozhodla svým zákazníkům - firmám i domácnostem - poskytovat ADSL připojení začínající nikoliv na 512 kB/s, ale na 2 MB/s. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha -Podle nejnovějších odhadů je v České republice přes milion přípojek k rychlému internetu.

Největší podíl na tomto čísle má Telefónica se svým ADSL připojením. Těch je již přes půl milionu.

Dalších tři sta tisíc klientů mají poskytovatelé bezdrátového internetu. Přes dráty kabelové televize si internet užívá dalších zhruba 230 tisíc zákazníků.

Levnější, rychlejší

Internet se stává pro Čechy stále dostupnější. Jen za loňský rok klesla cena nejlevnějšího vysokorychlostního připojení o třetinu.

Zájemci tak nyní stačí jen asi 300 až 400 korun měsíčně, aby mohl téměř bez omezení surfovat, posílat emaily a komunikovat s ostatními uživateli.

  • ADSL za stejné peníze výrazně zrychlí

Zároveň se ale stále zvyšuje rychlost a limity dat, které za své peníze uživatelé dostávají. Rychlost v posledních týdnech zvýšila například Telefónica či kabelová televize UPC.

Ta navíc zdvojnásobila limity datových přenosů, které je možné měsíčně uskutečnit.

Zatímco připojení k internetu přes ADSL roste, musí Telefónica řešit úbytek svých zákazníků u pevných linek. Ty si loni odhlásil další půlmilion klientů a nyní zůstává pevná linka v 2,4 milionech domácností a firem.

 

Právě se děje

Další zprávy