Street View od Googlu porušuje zákon, tvrdí Britové

Redakce EKO
6. 7. 2008 15:30
Co ochrana osobních údajů, ptají se aktivisté

Londýn - Teprve před rokem spustil Google aplikaci Street View, díky níž můžete bloumat ulicemi řady amerických měst bez nutnosti absolvovat dlouhý let přes oceán, a už je tu první stížnost.

Rozhodnutí zavést stejnou službu pro návštěvníky britského Londýna zvedlo vlnu protestů. Fotografie a videa pořizovaná a prostřednictvím internetu distribuovaná po celé zeměkouli údajně nejsou v souhlasu se zákonem o ochranu osobních údajů.

Je to ilegální, tvrdí Britové

"Podle nás potřebuje Google svolení každého člověka, který se na obrazu objeví," cituje britská BBC Simona Davise ze společnosti Privacy International.

Google má však v plánu ulice Londýna začít snímat už příští týden. Simon Davies proto musí jednat rychle a stížnost co nejdříve doručit Úřadu pro ochranu osobních údajů.

Tento muž pouze spravuje kolo...
Tento muž pouze spravuje kolo... | Foto: Google Street View

"Zatímco v USA je zveřejňování fotografií lidí bez souhlasu legální, ve Velké Británii k tomu potřebujete jejich souhlas," argumentuje.

Za oceánem se bouří jednotlivci

Ve Spojených státech se v souvislosti se Street View objevily pouze menší problémy. Rozostřeny byly záběry opalující se dívky a stěžoval si také muž načapaný před striptýzovým barem.

Uspěl ale i Pentagon, který argumentoval bezpečnostními riziky spojenými se záběry blízkosti budovy ve Washingtonu v simulované trojrozměrné procházce americkou metropolí.

Jak to dopadne ve Velké Británii se ukáže možná už příští týden.

V souvislostech:

 

Právě se děje

Další zprávy