Společnost Fiat se dostala do zisku

ČTK, eko
30. 1. 2006 14:01
Turín - Skupina Fiat hospodařila ve čtvrtém čtvrtletí s obchodním ziskem 361 milionů eur ve srovnání se ztrátou 125 milionů před rokem. Do černých čísel se poprvé za více než čtyři roky dostala rovněž problémová automobilová divize Fiat Auto.

Fiat Auto vykázal obchodní zisk 21 milionů eur po ztrátě 156 milionů.

Výsledky překonaly očekávání analytiků, kteří odhadovali zisk celé skupiny na 276 milionů eur a zisk automobilové divize na 8,5 milionu eur. V celém loňském roce zvýšila skupina Fiat obchodní zisk na miliardu eur z předchozích 50 milionů, zatímco ztráta automobilové divize klesla na 281 milionů z 822 milionů eur.

Na výsledcích automobilové divize se příznivě projevilo zářijové zahájení prodeje nové verze modelu Fiat Punto. Společnost hodlá letos prodat 360.000 těchto vozů, bude však čelit ostřejší konkurenci kvůli příchodu nových modelů na trh, píše agentura Reuters.

Společnost dnes rovněž potvrdila, že v letošním roce počítá s obchodním ziskem 1,6 až 1,8 miliardy eur. Čisté průmyslové zadlužení skupiny kleslo na 3,219 miliardy eur z 9,447 miliardy na konci roku 2004. "Na první pohled se zdá, že dluh je pod kontrolou, což je příznivé," prohlásil jeden z analytiků.

Fiat dále oznámil, že se hodlá vrátit na trh s dluhopisy. Firma plánuje vydat sedmileté obligace, jejichž objem a cena bude záviset na situaci na trhu. Vydání obligací není podle vedení pro společnost nezbytné, ale podmínky jsou pro tento krok nyní ideální.

Celá skupina Fiat se před třemi lety kvůli ztrátovosti divize Fiat Auto ocitla v krizi. generální ředitel Sergio Marchionne proto přikročil ke snižování nákladů a uzavírání spojenectví s ostatními automobilkami, aby vrátil divizi k zisku. Výrobci automobilů se nyní potýkají se slabou poptávkou na hlavních trzích, ostrou cenovou konkurencí a nárůstem cen surovin.

Marchionne dnes prohlásil, že v letošním roce doufá v uzavření dalšího spojenectví s některým z konkurentů. Fiat již podepsal dohody o spolupráci například s francouzskou firmou PSA Peugeot-Citroën, japonskou společností Suzuki a americkým Fordem.

 

Právě se děje

Další zprávy