Fiat a Ford podepsaly dohodu

ČTK, eko
7. 11. 2005 11:50
Milán - Firmy Fiat a Ford podepsaly dohodu o spolupráci na malých vozech.

Smlouva se týká spolupráce při vývoji a výrobě nových malých automobilů, jež budou určeny pro evropský trh. Oznámily to dnes firmy, které již v září uzavřely předběžnou dohodu o tomto projektu.

Výsledkem spolupráce by měl být nový automobil Fiat 500 a nástupce nynějšího modelu Ford Ka. "Tyto dva vozy budou hrát význačnou roli v evropských výrobkových řadách obou firem," píše se ve společné zprávě.

Základem pro vývoj nových automobilů bude model Fiat Panda. Nové vozy se budou vyrábět v polské továrně společnosti Fiat a na trh se dostanou v letech 2007 až 2008, napsala agentura Reuters.

Spolupráce by měla být pro obě společnosti užitečná. U malých vozů jsou totiž nízké ziskové marže, takže jakákoli úspora při vývoji a výrobě pomáhá podpořit zisky.

Malé automobily jsou v Evropě stále populární a jejich atraktivita by mohla ještě stoupnout díky vysokým cenám pohonných hmot. Konkurence je však v tomto sektoru ostrá, takže se automobilky snaží co nejvíce šetřit, a to například výrobou v zemích s nižšími mzdovými náklady.

 

Právě se děje

Další zprávy