Španělská Telefónica v pololetí snížila dluh, zisk jí klesl

ČTK ČTK
25. 7. 2013 13:07
Společnost je jedním z nejzadluženějších telefonních operátorů v Evropě
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Thinkstock

Madrid - Španělská telekomunikační společnost Telefónica působící i v Česku v prvním pololetí letošního roku snížila svůj dluh pod 50 miliard eur. Telefónica, která je jedním z nejzadluženějších telefonních operátorů v Evropě, se tak dál snaží snižovat dluhové břímě.

Společnost zároveň oznámila hospodářské výsledky za první pololetí. Čistý zisk jí klesl o necelé procento na 2,06 miliardy eur (53,3 miliardy korun). Překonal ale odhady analytiků, kteří v průzkumu agentury Reuters počítali s částkou 1,94 miliardy eur.

Na hospodářské výsledky španělského telekomunikačního gigantu vyvíjí tlak složitá ekonomická situace na domácím trhu, který se potýká s vysokou nezaměstnaností a dlouhodobou recesí. Oslabení se však začalo šířit i do dalších činnosti skupiny ve zbytku Evropy. Slabší výsledky z velké míry dosud pomáhaly kompenzovat příjmy z činnosti v Latinské Americe. Brazilská odnož Telefóniky však již ve středu vykázala pokles čtvrtletního příjmu o 16 procent, napsal Reuters.

Celkové tržby Telefóniky od ledna do června meziročně klesly o 7,8 procenta na skoro 28,6 miliardy eur. Provozní zisk OIBDA v tomto období klesl o 9,7 procenta.

Čistý dluh Telefóniky na konci června dosahoval částky 49,8 miliardy eur, a dostal se tak pod hranici 50 miliard eur. V úterý přitom firma oznámila, že od nizozemského konkurenta KPN koupí jeho německou divizi služeb pro mobilní telefony za zhruba osm miliard eur (zhruba 208 miliard korun).

Telefónica je největší telekomunikační společností v Česku. Firma Telefónica Czech Republic hospodářské výsledky oznámila ve středu. V ČR jí čistý zisk v prvním pololetí klesl o 26,5 procenta na zhruba 2,4 miliardy korun a provozní zisk OIBDA se snížil o desetinu na 9,1 miliardy korun. Pokles zisku byl ovlivněn mimořádnými účetními položkami, zejména vyššími náklady na restrukturalizaci zaúčtovanými letos, a také loňským mimořádným příjmem z prodeje 80 procent společnosti Informační linky.

 

Právě se děje

Další zprávy