Soul mobilizuje kvůli krizi, dá bankám miliardy dolarů

Reuters Reuters
19. 10. 2008 9:34
Intervencí chce zachránit celý finanční trh

Soul - Jižní Korea se kvůli krizi připojí k řadě dalších vlád po celém světě a pomůže bankám.

Vláda jim podle agentury Reuters poskytne 30 miliard dolarů, aby pokryla jejich ztráty ze zahraničních obchodů a ochránila rezervy, které mají v cizích měnách.

"Rozhodli jsme se připojit ke globálně koordinované snaze stabilizovat finanční trhy," prohlásil ministr financí Kang Man-soo. "Věříme, že tyto vládní garance jsou nejlepším způsobem, jak je zachránit," dodal.

Jihokorejští politici ale zatím nechtějí zvyšovat záruky za bankovní vklady. K tomu už přistoupila řada států, včetně České republiky.

Kvůli finanční krizi, která naplno propukla začátkem září, se místní měna won potácí na desetiletém minimu. Obrovský propad zažívá i tamní burza.

Krize si už na finančním trhu vyžádala řadu obětí. Ve Spojených státech padlo několik velkých bankovních domů, těm ostatním Washington pomůže sedmi sty miliardami dolarů. Velké potíže zažívá i Island, kde museli znárodnit tři největší banky a stát se pohybuje na hranici bankrotu.

Summit bude, politici už potvrzují účast

Krizi by měl pomoci vyřešit i summit předních světových politiků, jehož pořádání v noci oznámil americký prezident George W. Bush. Termín zatím nebyl stanoven, ale napříč světem už zní kladné reakce.

Ke spolupráci je připraveno například Japonsko. "Potřebujeme silný plán, který vyřeší problémy," nechal se slyšet ministr financí Šoiči Nakagawa. "Předseda vlády si je vědom vážnosti situace a Japonsko, coby člen G8, nemůže zůstat stranou," prohlásil v japonské televizi.

Souhlas s uspořádáním summitu v noci vyjádřili i francouzský prezident Nicolas Sarkozy a předseda Evropské komise José Manuel Barroso, kteří s Bushem v noci jednali v jeho sídle v Camp Davidu.

 

Právě se děje

Další zprávy