Slovenský tygr loni přišel o chrup, letos má být lépe

Petr Jemelka Petr Jemelka
4. 3. 2010 16:01
Slovenská ekonomika zažila nejhorší rok v novodobé historii
Foto: Aktuálně.cz

Bratislava - Ekonomická krize zasáhla naše východní sousedy velmi těžce. Minulý rok byl pro slovenské hospodářství nejtěžším od doby rozdělení Československa. Ekonomika se propadala o 4,7 procenta.

To nejhorší ale snad mají Slováci za sebou. Ve čtvrtém čtvrtletí se totiž propad HDP snížil na 2,6 procenta, což napovídá, že se ekonomická recese na Slovensku postupně zmírňuje.

Ještě v roce 2008 byla Slovenská republika označována za ekonomického tygra a do Bratislavy putovaly pochvaly a gratulace z celého světa. S příchodem krize ale na tamní ekonomiku padla deka a rekordní růst se postupně změnil v rekordní pokles.

Nicméně úpadek se již delší dobu zpomaluje a naznačuje tak, že se blýská na lepší časy. V prvním čtvrtletí minulého roku se slovenské HDP propadlo 5,7 procenta, ve druhém o 5,5 a třetím o 4,8 procenta.

Letošní rok by podle slovenského ministerstva financí i centrální banky měl znamenat návrat do černých čísel a tamní ekonomika se měla opět těšit růstu. Podle vládních úředníků růst dosáhne 2,8 procenta, bankéři jsou ještě optimističtější a předpovídají 3,1 procentní růst.

 

Právě se děje

Další zprávy